Nikšić dobio prvi zvanični suvenir

Šestougaoni magnet sastavljen od trouglova sa uspomenama turiste treba da asocira na grad pod Trebjesom
2556 pregleda 2 komentar(a)
Pobjednička ekipa, Foto: Svetlana Mandić
Pobjednička ekipa, Foto: Svetlana Mandić

Nakon dvodnevnog takmičenja, HakaTON-a pod nazivom “Kreiraj uspomenu na naš grad”, koje je organizovao Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis, Nikšić je dobio prvi zvanični suvenir – šestougaoni magnet sastavljen od trouglova sa uspomenama koje turiste treba da asociraju na grad pod Trebjesom.

Suvenir je napravio “Urban craftsmen” tim koga čine četvoro Podgoričana, Jovana Milović, Darija Egorova, Vukašin Rakočević i Haris Bajramović i jedini predstavnik iz Nikšića, Luka Rakojević.

Za prijavljivanje na hakaTON motivisala nas je mogućnost da učestvujemo u kreiranju suvenira Nikšića, koji za nas znači simbol istorije, kulture i prirodnih ljepota grada. Takođe, prilika da imamo 48 sati intenzivnog timskog rada nam je zvučala zanimljivo”, kazali su pobjednici koji su suvenir simbolično nazvali po stihovima Šobićeve pjesme “Sunce tebi, sunce meni” i nadaju se da će “njihovo sunce” uspjeti da odagna ove oblake.

“Naša ideja je bila da pokažemo ‘dobri duh Nikšića’ kroz jedan koncept kreiranja i dijeljenja, a to je da sami turisti mogu da kreiraju svoj suvenir iz uspomena i utisaka koje su oni imali u Nikšiću. Jedan dio tih suvenira mogu da podijele bliskim ljudima, zato što je to jedan duh koji je Nikšić uvijek imao, a to je dijeljenje i solidarnost”, kazala je Jovana Milović.

Iako je iz Podgorice, kako je kazala, odlično zna kakav je to “duh Nikšića” jer ima prijatelje iz grada pod Trebjesom, a sigurna je da će svi oni koji prvi put dođu u grad “piva i roka” veoma brzo osjetiti to “dijeljenje i solidarnost”.

“Ideja o Hakatonu je fantastična i bilo je pravo uživanje biti ovdje. Iako živim 200 metara odavde svo vrijeme sam proveo ovdje. Prije takmičenja razgovarali smo o formi našeg suvenira, onda smo nabacivali ideje redom i došli smo do skice ovoga što smo prezentovali, a ključnu ulogu su odigrali mentori koji su nas na vrijeme zaustavili, da se ne širimo sa idejama”, kazao je Rakojević koji je u pobjedničkom timu “branio boje” Nikšića.

Prvonagrađeni tim osvojio je novčanu nagradu u iznosu od 3.000 eura.

Drugo mjesto i 1.500 eura pripalo je ekipi "4MFLUCET" sa Cetinja koju čine studenti Fakulteta likovnih umjetnosti (FLU), kao i oni koji su završili pomenuti FLU: Marko Petričević, Nikola Matičić, Maša Laković, Matija Nikčević, Aleksandra Mijušković i Dušan Aleksić.

“Našu motivaciju za prijavljivanje pokrenulo je sticanje znanja o novim tehnologijama i 3D modelingu. Još jedan od razloga je druženje i upoznavanje novih ljudi kroz kreativan rad. Obzirom na raznolikost našeg tima, motivišemo jedni druge na stvaranje i razvoj različitih ideja. Igrajmo se češće”, poručili su članovi ekipe sa Cetinja.

Ekipa iz Nikšića, “Ovde napon dvesta”, u sastavu Milić Toljić, Anastasija Višnjić i Mićo Kontić, zauzela je treće mjesto, i dobila set ulaznica za Bedem fest i oprema koju im je dodijelila M:tel digitalna fabrika.

“Smatrali smo da je ovo odlična prilika da doprinesemo razvoju brendiranja našeg grada i da naučimo nešto novo o procesima 3D modelovanja i 3D štampe. Ovo je bio veliki izazov za nas, rad sa modernim tehnologijama, razmjena iskustava i znanja, upoznavanje sa novim ljudima i druženje. Smatramo da su ovakvi događaji odlična prilika za mlade arhitekte, likovne umjetnike, dizajnere i sve druge kreativne ljude da stiču nova znanja i obogate svoje iskustvo i da prošre vidike”, kazali su članovi trećeplasirane ekipe.

Za takmičenje na prvom međugeneracijskom mejkerskom hakaTON-u, prijavilo se 13 ekipa, a učešće je uzelo njih 11. O najboljem idejnom rješenju suvenira odlučio je devetočlani žiri u sastavu: Jelena Đukanović, Miloš Tomašević, Slavica Grgurević, Velibor Bošković, David Daković, Vasilije Prelević, Ljiljana Maraš, Nikola Radonjić i Tina Kuzman.

“Puno mi je srce i jako sam zadovoljan zbog čitavog procesa koji se odvijao u Tehnopolisu koji organizovanjem ovakvog događaja realizuje svoju misiju. Veoma je kreativne energije bilo ovih dana. Na samom početku rada Tehnopolisa najavio sam da ćemo upravo mi biti ti koja će otpočeti proces rebrendiranja grada. Svaki od ovih suvenira je upotrebljiv i to je odlično”, istakao je direktor Tehnopolisa, Ratko Bataković.

Bonus video: