Nikšić: Dva poskoka našli u lusteru u dnevnoj sobi

Šalja i komšija su ubili zmije i odmah napustili kuću plašeći se da u njoj nema još zmija
256 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2014. 14:28h

Samir Šalja iz nikšićkog naselja Brlja morao je sa porodicom privremeno napustiti kuću jer su se u noj pojavile zmije otrovnice (poskoci).

“Oko 13 časova primijetio sam da se luster pokreće i pogledao sam da vidim o čemu je riječ. Imao sam šta da vidim - dvije zmije se spuštaju ka dolje. Kćerku, koja je taman ručala, izveo sam vani i pozvao komšiju da mi pomogne“, priča Samir i pokazuje skoro netaknuti burek i krv po stolu od ubijenih zmija.

On i komšija su ubili zmije i odmah napustili kuću plašeći se da u njoj nema još zmija: “Moram priznati da smo i supruga i ja, koja je u sedmom mjesecu trudnoće, u strahu jer ne znamo da li gore ima još zmija i šta se može desiti prije svega našoj kćerci koja ima tri godine. Nemamo gdje, a strah nas je vratiti se unutra. Komšije su odmah ponudile pomoć da kod njih spavamo“, priča Šalja.

On je prije nekoliko dana ubio još jednu zmiju ispred kuće. Tada, kako je kazao, nije ni slutio da se zmije nalaze i unutar kuće.

“Bilo je na Brlji zmija, ali nikada se nijesu pojavljivile u kući. Išao sam i do predsjednika opštine da vidim može li mi pomoći da pobjegnem odavde, ali imao je sastanak. Uzeli su mi broj telefona i rekli da će me pozvati kada bude slobodan“, kaže dvadesetšestogodošnji Šalja.

Pozvali su vatrogasce koji su, kako reče, odmah došli. “Mještani su već ubili dvije zmije kada smo došli. Obišli smo teren i prema mojoj pretpostavci na tavanu sigurno ima još zmija. Razgovarao sam sa predstavnicima lokalne uprave jer je potrebno uraditi deratizaciju postojećeg objekta. Vidjećemo u ponedjeljak šta da uradimo“, kazao je Veselin Gardašević, načelnik nikšićke Službe zaštite i spasavanja.

U romskom naselju Brlja, na ulazu u Nikšić, u teškim uslovima živi 28 porodica sa 140 članova, od kojih je više od 70 djece.

Treba posuti sumporni prah

Dr Lidija Polović kaže da je poskok svuda gdje ima puno glodara. “Prisustvo poskoka, koji je opasniji od šarke, nije neuobičajeno u romskim naseljima”, kazala je Polović “Vijestima”.

Ona preporučuje da se porodica Šalja ne vraća u kuću dok se ne riješi pitanje zmija, a kao prvu pomoć preporučuje sumporni prah ili naftalin.

Galerija

Bonus video: