Nikšić: Glavni problemi Roma su ugovoreni brakovi i neposjedovanje ličnih dokumenata

Savjetnica za koordinaciju RAE politike u Genereralnom direktoratu za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Marta Garsija Fidalgo posjetila je Crnu Goru i romska naselja u Nikšiću
392 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 06.02.2015. 14:40h

Domicilni i raseljeni Romi u Nikšiću i dalje se susrijeću sa ozbiljnim izazovima u integraciji, veliki dio RAE populacije i dalje nema nikakva lična dokumenta i to ozbiljno komplikuje njihove živote, a tu je i problem ugovorenih brakova koji posebno pogađa žensku RAE populaciji, kazala je Fatima Naza predstavnica NVO Centar za romske inicijative (CRI).

Savjetnica za koordinaciju RAE politike u Genereralnom direktoratu za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Marta Garsija Fidalgo posjetila je Crnu Goru i romska naselja u Nikšiću sa ciljem da isprati šta je do sada urađeno po pitanju takozvanih 4+1 prioriteta koji uključuju obrazovanje, zdravstvenu njegu, zapošljavanje, stanovanje i civilnu registraciju.

"Tom prilikom ,Fidalgo je razgovarala i sa Ministrom za ljudska i manjinska prava Suadom Numanovićem, a sa predstavnicima NVO Centar za romske inicijative u četvrtak 5. februara je posjetila romska naselja u drugoj najvećoj opštini u Crnoj Gori", saopšteno je iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Aktivistkinja CRI Fana Delija kazala je da oni nastavljaju da se bore protiv fenomena ugovorenih brakova i da su do sada spriječili 21 ugovoreni ili rani brak.

"Ugovoreni brakovi i dalje ostaju jedan of glavnih problema za romsku populaciju, ali i da se stvari polako popravljaju, jer se starost djevojaka koje su dio takvih aranžmana povećala", navela je ona.

Prema riječima Fidalgo, pristup romskoj integraciji ne bi trebao da bude sa vrha ka dnu, već upravo obrnuto, od dna ka vrhu, dodajući pri tome da uspješno integrisanje Roma zavisi od koordinisanog pristupa i zajedničkih napora svih uključenih strana.

"Zbog toga i romska zajednica treba da preuzme odgovornost u ovom procesu. Mi vjerujemo da ozbiljne promjene kojima bi se postigla integracija treba da dođu od vlada i međunarodnih organizacija, ali i od same romske zajednice, jer su nama potrebni uzori iz vaše zajednice" kazala je ona, pohvalivši rad CRI na integraciji Roma u Crnoj Gori.

Galerija

Bonus video: