Nikšić: Komunalna kažnjava, problem je buka

„Ugostiteljskim objektima u kojima se organizuju proslave državnih i vjerskih praznika, matura, jubilarnih i sličnih proslava, može se odobriti produženo radno vrijeme najduže do 3 časa narednog dana, rješenjem organa lokalne uprave nadležnog za poslove preduzetništva"
3701 pregleda 47 komentar(a)
Novo radno vrijeme za rad lokala u zgradama, Foto: Svetlana Mandić
Novo radno vrijeme za rad lokala u zgradama, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 02.05.2019. 07:49h

U Nikšiću je, za kratko vrijeme, saobraćajna kultura dovedena na zadovoljavajući nivo, sve manje je pritužbi na buku iz ugostiteljskih objekata, donesena je i odluka o radu lokala koji će ljeti biti otvoreni do ponoći, a zimi će vlasnici morati da ih zatvore sat ranije.

Načelnik Komunalne policije Novica Milović se nada da će i divljim doponijama, čim se za to stvore uslovi, uspjeti da stanu na kraj.

„Od 20. novembra, od kada sam stupio na dužnost, do danas izdato je 3.698 prekršajnih naloga. Bilo je 86 prekršajnih naloga po pitanju radnog vremena ugostiteljskih objekata i 150 za muziku uživo, jer su svi ugostitelji dužni da opštinskom sekretarijatu uplate taksu. Privilegovanih građana ni u jednom segmentu nije bilo i neće ih biti. Zadovoljni smo rezultatitima, a cilj nam je da komunalni red dovedemo na nivo evropske metropole“, kazao je Milović za „Vijesti“.

Na posljednjoj sjednici SO Nikšić usvojena je odluka po kojoj će ugostiteljski objekti ljeti raditi do ponoći, a zimi do 23 časa, osim petkom, subotom i praznicima kada im je dozvoljeno da rade sat duže. Ugostiteljski objekti koji su udaljeni od stambenih i stambeno - poslovnih objekata i locirani su uz magistralne i regionalne puteve mogu da rade non-stop, dok je odlukom određeno da disko i noćni klub koji se nalazi u stambenoj i stambeno-poslovnoj zgradi radi od 22 sata do ponoći, a oni koji su smješteni u poslovnoj zgradi do tri sata ujutro. U Nikšiću postoji pet noćnih klubova.

Rješenjem organa lokalne uprave nadležnog za poslove preduzetništva, a uz mišljenje Komunalne policije, može se odobriti produženo radno vrijeme i to lokalima koji su najmanje 50 metara udaljeni od stambenih i stambeno-poslovnih objekata da petkom i subotom rade najduže do 2 sata, a disko i noćnim klubovima koji se nalaze u stambenoj i stambeno-poslovnoj zgradi do 3 sata.

„Ugostiteljskim objektima u kojima se organizuju proslave državnih i vjerskih praznika, matura, jubilarnih i sličnih proslava, može se odobriti produženo radno vrijeme najduže do 3 časa narednog dana, rješenjem organa lokalne uprave nadležnog za poslove preduzetništva. Kulturne manifestacije i ugostiteljski objekti u kojima se pružaju usluge pripremanja i usluživanja hrane i pića, koji rade u okviru tih manifestacija, može se odobriti produženo radno vrijeme do 4 časa narednog dana“, navodi se u usvojenoj Odluci o radnom vremenu.

„Donošenju ovakve odluke prethodila je sveobuhvatna analiza. Uzeto je u obzir i šta građani pod dejstvom alkohola urade poslije ponoći po pitanju polomljenog mobilijara, kao i upravljanje vozilom u alkoholisanom stanju“, kazao je Milović.

Komunalnoj policiji su često stizale prijave građana iz centra na buku iz lokala. Milović vjeruje da će toga biti sve manje jer će vlasnici ugostiteljskih objekata morati da se pridržavaju dozvoljenog nivoa, 65 decibela van objekta, kao i da uklone zvučnike sa terasa.

„Doveli smo jednu firmu da nam održi kratku prezentaciju šta bi ugostitelji morali da urade što se tiče zvučne izolacije. Predložili smo im i da održe kratak seminar za ugostitelje iz Nikšića. Smatram da smo odlukom o radnom vremenu, koje je unificirano, napravili veliki korak i da će nam biti lakše da kontrolišemo i sprovodimo mjere iz naše nadležnosti“.

Milović: Potrebno je 25 komunalnih policajaca

Nikšić je teritorijalno najveća opština u Crnoj Gori i Milović ističe da bi im, da se „uhvate u koštac“ i sa drugim problemima, prije svega divljim deponijama, trebao veći broj komunalnih policajaca.

„Jedan broj službenika je na bolovanju, imamo po dva službenika u svakoj patroli, radimo u tri smjene. Po posljednjoj sistematizaciji imali smo 16 komunalnih policajaca, a novom sistematizacijom, na osnovu Zakona o komunalnoj policiji i na osnovu teritorije koju Nikšić zauzima, odobrena su nam još tri mjesta. Moja procjena je da bi nam trebalo 25 komunalnih policajaca“.

Bonus video: