Nikšić: Novo trovanje pasa i mačaka, otrov postavljen blizu stambene zgrade

"Opet je, po ko zna koji put, ugrožena bezbjednost prije svega djece, a onda i ostalih građana"
128 pregleda 25 komentar(a)
Ažurirano: 10.04.2013. 19:52h

U Ulice Milovana Pekovića ispred zgrade koja je poznatija kao “Šik Javorak”, u ponedjeljak veče i juče ujutru osvanulo je nekoliko lešina pasa lutalica i mačaka, koji su potrovani.

Otrov je, prema riječima stanara, posut na meso koje je postavljeno na nekoliko mjesta u blizini zgrade. Stanari su pronašli šest otrovanih pasa i dvije mačke i o tome obavijestili policiju, Društvo za zaštitu životinja i Komunalnu policiju.

Kotoraninu ubili psa dok ga je šetao >>>

"U ponedjeljak veče neko je postavio otrovano meso na prag kućice u kojoj su se nalazila tri mala kera o kojima smo vodili računa, kao i na nekoliko mjesta na parkingu zgrade i na mjestu koje djeca koriste za igralište. Slučaj smo prijavili policiji koja je izašla na lice mjesta i koja nam je objasnila da se obratimo nekoj organizaciji za zaštitu životinja i da pozovemo inspekciju iz Podgorice, ukoliko želimo da tužilac pokrene istragu", kazao je Vladimir Ostojić, stanar pomenute zgrade, koji je "Vijestima" dostavio fotografije uginulih pasa i mesa koje je, kako tvrdi, posuto otrovom.

Pjena iz usta jasno ukazuje na trovanje: Sa parkinga zgrade, Foto: V. Ostojić

Pošto troškove dolaska veterinarske inspekcije moraju da snose sami, stanari su odustali od njenog angažmana. Međutim, juče ujutro su na istom platou osvanula još tri tijela pasa lutalica i dvije mačke.

"Ponovo sam otišao u policiju. Sve što su oni mogli da urade je da su obavijestili Komunalnu policiju, a oni Komunalnu službu koja je došla i uklonila tijela i otrovano meso koje smo našli. Ali, šta će biti sa ostacima otrova koje eventualno nijesmo našli", pitao je Ostojić.

"U ponedjeljak veče neko je postavio otrovano meso na prag kućice u kojoj su se nalazila tri mala kera o kojima smo vodili računa, kao i na nekoliko mjesta na parkingu zgrade i na mjestu koje djeca koriste za igralište"

Iz Komunalne policije su "Vijestima" kazali da su uradili sve što je u njihovoj nadležnosti – obavijestili Komunalnu službu da ukloni tijela otrovanih životinja, a da slučajem trovanja treba da se bavi tužilaštvo, jer je u pitanju krivično djelo. Da bi tužilaštvo pokrenulo istragu neko mora da pozove veterinarsku inspekciju i dokaže da je riječ o trovanju.

U vremenu ekonomske krize i situacije kada većina nikšićkih preduzeća ne radi ili je pod stečajem, stanari, i pored dobre volje, nemaju novca da bi platili veterinarsku inspekciju. Prema Krivičnom zakonu Crne Gore kazna za ubistvo životinje je do tri godine zatvora. Iz lokalne uprave su tokom prošle godine, kada je nekoliko puta dolazilo do masovnog trovanja pasa i mačaka lutalica, kazali da priča oko azila postoji godinama, da još uvijek nije realizovana kako zbog nedostatka sredstava, tako i zbog traženja adekvatne lokacije, kao i da je pitanje azila i dalje otvoreno, ali da ne znaju kada će biti završeno.

Šta još treba da Opština reaguje?

Tamara Labudović, iz “Društva za zaštitu životinja", kazala je da pretpostavlja da se radi o organizovanom trovanju, jer je otrovan veći broj štenadi, pasa i mačaka, i da na taj način nije ugrožena samo bezbjednost životinja, već i stanara, a prije svega djece.

“Ne znam da li ovdje treba nešto katastrofalno da se desi, da se ugrozi ljudski život, da bi Opština reagovala i stala na put tome. Opet je, po ko zna koji put, ugrožena bezbjednost prije svega djece, a onda i ostalih građana. Očekujemo da će se problem pasa lutalica riješiti prema svim propisanim standardima i da će se konačno otvoriti prihvatilište, jer to je jedini način da bude kontrolisan broj pasa lutalica u gradu”, kazala je Labudović.

Galerija

Bonus video: