Nikšić: Obilaskom znamenitosti obilježen dan vodiča

Miljan Mijušković govorio djeci iz vrtića i đacima o Dvorcu kralja Nikole, crkvi Svetog Vasilija Ostroškog, lapidarijumu i srednjovjekovnim stećcima, Trgu slobode i heroju Ljubu Čupiću
1118 pregleda 0 komentar(a)
Djeca ponešto i naučila, Foto: Svetlana Mandić
Djeca ponešto i naučila, Foto: Svetlana Mandić

Obilaskom najznačajnijih kulturnih znamenitosti u centru Nikšića, lokalna Turistička organizacija (TO) i Turistička agencija “Prestige travel“ obilježili su Svjetski dan turističkih vodiča.

Mališani vrtića “Kosovka djevojka“, kao i grupa učenika Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole, imala je priliku da od licenciranog turističkog vodiča Miljana Mijuškovića nešto više čuje, ali i nauči, o Dvorcu kralja Nikole, crkvi Svetog Vasilija Ostroškog, lapidarijumu i srednjovjekovnim stećcima, Trgu slobode i heroju Ljubu Čupiću.

“Ovakvu praksu obilježavanja Međunarodnog dana turističkih vodiča ima većina gradova u okruženju, tako da smo osmislili besplatnu turu za naše sugrađane, počev od najmlađih, preko srednjoškolaca, studenata i ostalih. Cilj nam je da promovišemo turizam u Nikšiću i Nikšić kao turistički grad. To je neki naš skromni doprinos razvitku turizma u Nikšiću“, kazao je Mijušković iz “Prestige travela“.

Prema njegovim riječima, ture sa licenciranim vodičima su svakodnevna pojava u gradovima na jugu i sjeveru Crne Gore, dok su u Nikšiću i dalje nepoznanica.

“Cilj ove ture je kako promocija turističkih potencijala grada, tako i zanimanja turistički vodić“.

Prema riječima direktora TO Nikšić Borisa Muratovića, zajedničkim aktivnostima, poput realizovane, može se mnogo više uraditi na imidžu grada.

“Turistička organizacija Nikšić jeste krovna institucija kada je u pitanju promovisanje opštine i turističkih potencijala opštine, ali sigurno da smo mnogo jači i da ćemo mnogo bolje zajedno raditi svoj posao ukoliko ta saradnja bude izražena na što većem nivou“, kazao je Muratović i poručio i ostalim turističkim organizacijama da slijede primjer agencije “Prestige travel“.

Prema njegovim riječima, učesnici ture mogli su da čuju sve ono što je Nikšić bio, što jeste i što će biti.

“Dakle, jednu svijetlu budućnost, jedan pravi turistički potencijal. Upravo je snaga u tome da naše najmlađe sugrađane upoznamo sa svim onim lijepim što Nikšić ima i to je današnja ideja“.

Muratović je istakao da je potrebno edukovati turističke vodiče, jer će se na taj način bolje i efikasnije širiti lijepa slika o nekom gradu i o njegovim kulturno-istorijskim i prirodnim potencijalima.

Bonus video: