Nikšić: Od septembra ljekari u Kličevu

Ministar Radunović i predstavnici Opštine Nikšić spremni da rješavaju stambene probleme zdravstvenih radnika, novine i u Domu zdravlja
174 pregleda 1 komentar(a)
Miodrag Radunović, Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Miodrag Radunović, Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 20.07.2013. 15:11h

Lokalna uprava je iskazala spremnost da pomogne u rješavanju stambenih problema zaposlenih u zdravstvu, pa će se u narednom periodu precizirani načini i uslovi za gradnju zgrade, saopšteno je juče prilikom radne posjete ministra zdravlja Miodraga Radunovića opštini Nikšić.

Predsjednik Opštine Veselin Grbović je kazao da očekuje da u daljim pregovorima sa sindikatima i zadrugom naprave zgradu sa određenim brojem stanova čime bi značajno pomogli da se problem opstanka stručnog zdravstvenog kadra riješi na povoljan način.

On je pohvalio rad zaposlenih u nikšićkom zdravstvu i dodao da je to oblast sa čijim rezultatima je najzadovoljniji.

„U Nikšiću ima preko sto ljekara specijalista, subspecijalista, doktora nauka, magistranata, oko 450 sestara. Da bismo motivisali te ljude da ostanu, a mlade da dolaze u Nikšić moramo riješiti stambeno pitanje. Vjerujem da ćemo sa Stambeno solidarnom zadrugom i zdravstvom naći model na koji način da se uradi zgrada namijenjena zdravstvenim radnicima“, kazao je Radunović.

Ministar je obišao Dom zdravlja, hirurško odjeljenje u Opštoj bolnici koje se rekonstruiše i buduću zdravstenu stanicu u Kličevu koja će biti otvorena u septembru.

Direktor Doma zdravlja Slobodan Tomić kazao je da će zdravstvena stanica u Kličevu, rasteretiti centralni punkt u gradu, jer u toj MZ ima blizu 13.000 stanovnika.

“Vjerovatno će u početku biti malih problema oko preregistracije pacijenata, i počećemo sa jednim izabranim timom, a kada se završi registracija, onda će krenuti i drugi izabrani tim. U sklopu ove zdravstvene stanice biće četiri ambulante, injekciono odjeljenje, previjalište i prostor za prevenciju liječenja bolesti zavisnosti“, kazao je Tomić.

Dom zdravlja u Nikšiću je napravljen 1974. godine i određeni djelovi već su uveliko „zreli“ za renoviranje.

„Dogovorili smo se da Dom zdravlja krajem godine konkuriše za određene projekte koji se tiču sanacije prilaza i rekonstrukcije Dječjeg dispanzera, koji je u dosta ruiniranom stanju“, kazao je direktor Tomić.

Direktor Opšte bolnice Ilija Ašanin kazao je da će nakon završetka rekonstrukcije hirurško odjeljenje biti jedno od najmodernijih te vrste u Crnoj Gori, a da će novina biti to da će prvi put biti odvojeni operisani pacijenti od onih koji su na konzervativnom programu liječenja.

„Nikšić ima perspektivu da sa kvalitetnim kadrom koji ima bude regionalni centar ne samo za ovaj dio Crne Gore ,nego i za dio Hercegovine i ostale regije“, zaključio je ministar zdravlja.

U Brezoviku „sleep apnea” centar

Ministar Radunović razgovarao je i sa direktoricom Specijalne bolnice za plućne bolesti u Brezoviku Gordanom Reljić i najavio otvaranje prvog centra „sleep apnea“ u Crnoj Gori, tj. centra za poremećaje disanja u spavanju.

„Dešavalo se da ljudi nijesu bili dijagnostikovani da boluju od tog sindroma i da su u toku noći gubili život. Vjerujem da ćemo do septembra otvoriti to odjeljenje u Brezoviku“, kazao je Radunović.

Bonus video: