Nikšić: Oragnizovana konferencija "Sjećanje i izazovi. Balkan – Francuska: ukršteni pogledi“

Ambasadorka Francuske, Kristin Tudik, kazala je da za razliku od drugih zemalja regije Crna Gora ima jasnu svijest o koristi koju francuski može donijeti u kontekstu evropskih integracija
94 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2018. 09:13h

Studijski program za francuski jezik i književnost Filološkog fakulteta iz Nikšića, u saradnji sa Univerzitetom u Turu, na pomenutom fakultetu organizovao je dvodnevnu Međunarodnu pluridisciplinarnu konferenciju „Sjećanje i izazovi. Balkan – Francuska: ukršteni pogledi“.

Dekan fakulteta Dragan Bogojević podsjetio je da katedra francuskog jezika u Nikšiću postoji već 17. godina i da konferencije poput pomenute pokazuju da je ono što je urađeno prije više od deceniju i po u interesu francuskog jezika ipak imalo smisla.

Ambasadorka Francuske, Kristin Tudik, kazala je da za razliku od drugih zemalja regije Crna Gora ima jasnu svijest o koristi koju francuski može donijeti u kontekstu evropskih integracija.

“Pored toga, prisustvo francuskih turista u Crnoj Gori raste i to dvocifrenim brojkama. Potreba za profesionalcima koji će biti obrazovani na francuskom u ovom sektoru je sve veća”, kazala je Tudik.

Međutim, i pored toga što “crnogorski politički sistem podstiče francuski jezik”, kazala je ambasadorka, nastava u školama, kada je izučavanje pomenutog jezika u pitanju, stalno opada. Zbog toga je, kako je rekla, univerzitetska saradnja izuzetno značajna, a strateški program njenog rada je promocija francuskog jezika.

“Danas je francuski jezik peti jezik na planeti. Ono što je dobra vijest je da će 3.septembra u u Podgorici biti otvorena francuska škola”, kazala je Tudik.

Potpredsjednica Opštine Sonja Nikčević kazala je da je važno sjećati se i pamtiti, a to je upravo ono što promoviše konferencija.

“To je pitanje kolektivne i indentitetske memorije na Balkanu i mediteranskim prostorima. Ovi prostori su bogati istorijskim, političkim i kulturnim događajima koji zaslužuju kolektivno pamćenje i sjećanje i koje treba zabilježiti i čuvati. Ovo je ujedno i dobar način za jačanje veza između država i naroda sa ovih prostora”, istakla je Nikčević.

Organizaciju konferencije pored Opštine, ambasade Francuske i Rektorata, pomogla je i Fondacija Petović Njegoš. Princ Nikola Petrović kazao je da je “ukrštanje pogleda sjajna stvar” i da se svake godine trudi da doprinese događajima koji povezuju Crnu Goru i Francusku

Konferencija je okupila više od 30 učesnika iz Francuske, Italije, Maroka, Tunisa, Libana, Srbije, Slovenije, Albanije, Kosova i Crne Gore.

Na Filološkom fakultetu održana je i dvodnevna konferencija anglista na kojoj je učestvovalo 30 naučnika sa evropskih i američkih univerziteta, kao i iz postjugoslovenskih zemalja kao i seminar "Uvod u statističku analizu podataka" namijenjen mlađim istraživačima fakulteta

Galerija

Bonus video: