Nikšić: Otvoren Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda

“Imamo svinjske i ovčije proizvode – slaninu, pečenicu, rebra"
729 pregleda 0 komentar(a)
Sa sajma, Foto: Svetlana Mandić
Sa sajma, Foto: Svetlana Mandić

Naredna tri dana Sportski centar u Nikšiću, gdje je otvoren peti Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda, imaće “poseban i miris i ukus”. A tek pogled – štandovi puni suhomesnatih i mliječnih proizvoda, sokova, likera, kolača, meda, raznog voća i povrća, predmeta iz radionica ručne radinosti.

“Ovakvi sajmovi nam puno nam znače i svake godine dobijemo neke nove kupce. Ljudi su sve više zainteresovani za domaće proizvode, a ove godine sam posebno osjetila veliku razliku što se tiče mladog svijeta. Omladina je počela da se hrani zdravo i čini mi se da imaju veću kulturu življenja”, kazala je Javorka Batrićević, redovna učesnica sajma.

Na njenom štandu bio je kompletan kozji program koji ona i suprug proizvode – 12 vrsta kozijih sireva, suva jaretina, kobasica, čvarci zatop, ali i deset vrsta domaćih likera, džemova, sokova…

“Ovdje je skoro sve što se prerađuje na našem domaćinstvu. Imamo 120 koza, svinje kokoške, baštu, bavimo se preradom šumskih plodova. Ako ozbiljno priđete poslu i vrijedno radite onda može i da se lijepo živi i zaradi”, poručila je Batrićević.

Za razliku od nje Miri Raičević je ovo prvo učešće na sajmu. Kako je kazala nada se da će uspjeti da proda suhomesnate proizvode koje je izložila.

“Imamo svinjske i ovčije proizvode – slaninu, pečenicu, rebra. Sve su u pitanju domaći proizvodi, sve na djetelini, travi, ništa vještačko”, kazala je Raičević.

Sajam, koji je okupio oko 250 izlagača, otvorio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović koji je kazao da postignute rezultate u sektoru poljoprivrede potvrđuju i sajmovi popu nikšićkog koji iz godine u godinu okuplja sve više izlagača.

„Zadovoljstvo je i što ovaj Sajam postaje sve masoviniji, što je ove godine okupio rekordnih 250 izlagača, i što imamo i proizvođače, ne samo sa područja Nikšića i Bijelog Polja, nego i iz Pljevalja, Mojkovca, Berana, Petnjice, kao i sa juga, iz Ulcinja, Bara, Kotora i Herceg Novog. To je najbolja potvrda da poljoprivreda Crne Gore ide koracima napretka“, kazao je Simović i podsjetio da je sajam počeo da se organizuje sa 50 izlagača.

Predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović, kazao je da je sajam uspio da ostvari dva primarna cilja.

“Prvi je da postaje jedan od nikšićkih brendova i kao takav predstavlja događaj kojem se jednako raduju izlagači i posjetioci, a drugo uspjeli smo da afirmišemo značaj i osnažimo poljoprivrednu proizvodnju i proizvodnju organske hrane, ali i da naše sugrađane podržimo u namjeri da se bave izradom i prodajom suvenira, umjetnina i rukotvorina“, kazao je Grbović.

Organizator sajma je Opština Nikšić uz podršku IPC “Tehnopolis”, Sportskog centra Nikšić, Mreže za ruralni razvoj Crne Gore i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore. Ovogodišnji partner je Opština Bijelo Polje koja je podržala učešće proizvođača sa područja te opštine, a proizvode su izložili i proizvođači iz Bosne i Hercegovine.

“Opštine poput Nikšića, Pljevalja, Bijelog Polja i drugih koje imaju ponajviše potencijala za razvoj poljoprivrede treba da budu zamajac sveukupnog razvoja poljoprivrede Crne Gore, pa se očekuje da upravo one prve pokreću ovakve i slične susrete i rade na razvoju ove važne privredne grane”, kazao je sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj Bijelog Polja, Jasmin Ćorović.

Sajam je izložbeno-prodajnog karaktera, ali i humanitarnog jer proizvođači svake godine izdvoje dio proizvoda i za porodice u stanju socijalne potrebe.

Galerija

Bonus video: