Nikšić: Prva nacionalna Konferencija o poljoprivredi i ruralnom razvoju

Predstavnik Delegacije EU u Crnoj Gori Herman Spic podsjetio je da je EU kroz IPARD I program, u toku 2015.godine kao pomoć za rad i poboljšanje kvaliteta za više od 450 farmera obezbijedila finansijsku podršku u iznosu od tri mliona eura
58 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 11.12.2017. 13:48h

Prva nacionalna Konferencija o poljoprivredi i ruralnom razvoju, u organizaciji Mreže za ruralni razvoj Crne Gore, okupila je oko 90 učesnika iz Crne Gore i zemalja regiona, a potpredsjednik Vlade, Milutin Simović, obećao je vrijednim domaćinima i preduzetnici još izdašniju podršku Vlade, resornog ministarstva, međunarodnih partnera, kao i pomoć sa lokalnog nivoa, uz učešće stručne i naučne zajednice i civilnog sektora.

“Ovogodišnji agrobudžet bio je finansijski izdašniji i sadržajniji zbog novih iskreiranih mjera, kao i obuhvatniji sa većim brojem korisnika. Naš zajednički rezultat su i realizovane mjere za stabilizaciju tržišta, kao i 23 mjere ruralnog razvoja, nova ruralna infrastruktura, putna i vodovodna, kao i povećana vrijednost prodaje i otkupa domaćih proizvoda. Zajednički smo ove godine ugovorili 237 IPARD like projekata, ukupne vrijednosti investicija 16 miliona EUR, uz bespovratnu podršku od sedam miliona“, rekao je Simović.

Prema njegovim riječima ništa manje nije važna ni preventiva životinja pa će se i u idućoj godini sprovesti vakcinacija krupne i sitne stoke protiv kvrgave kože i plavog jezika.

"Rezultat institucija vrijedan pažnje je da je spriječen uvoz 92 pošiljke sa preko 800 tona nebezbjedne hrane, koja je trebalo da bude plasirana na naše tržište", kazao je Simović,

Podsjetio je da će poljoprivrednim proizvođačima i prerađivaćima, kroz IPARD program, biti na raspolaganju 39 miliona eura bespovratne podrške. Konferencija je, kako je kazao, dobra prilika da se razmijene mišljenja, daju predlozi i sugestije u pravcu daljeg unapređenja konkurentnosti poljoprivrede, njenog daljeg jačanja i unapređenja kvaliteta života u ruralnim područjima, kao i daljeg unapređenja sistema bezbjednosti hrane.

Prema riječima predsjednik Opštine Nikšić, Veselina Grbovića, poljoprivreda Crne Gore zahtjeva punu pažnju svih relevantnih aktera, a pomenuta konferencija predstavlja osnovu za prenošenje, primjenu i sprovođenje strateških opredeljenja države u oblasti poljoprivrede i održivog ruralnog razvoja.

“Lokalna uprava Nikšića konstantno ulaže napore u razvoj ruralnih područja, izgradnjom puteva vodovoda, vodnih akumulacija što će doprinijeti razvoju sela i boljim uslovima za bavljenje poljoprivredom“, kazao je Grbović.

Predsjednik Mreže za ruralni razvoj Crne Gore, Ratko Bataković, naglasio je da su članovi poljoprivrednog sektora značajni i po broju i po geografskoj zastupljenosti, da je u tom sektoru najveći broj radnih mjesta, i da on zauzima i najveći dio pravne tekovine Evropske unije.

Predstavnik Delegacije EU u Crnoj Gori Herman Spic podsjetio je da je EU kroz IPARD I program, u toku 2015.godine kao pomoć za rad i poboljšanje kvaliteta za više od 450 farmera obezbijedila finansijsku podršku u iznosu od tri mliona eur, dok je ta pomoć kroz IPARD II 39 miliona.

“U okviru tog programa dio mjera odnosi se na farmere i proizvođače hrane, a druga sredstva usmjerena su za one u ruralnim područjima koji imaju ključnu ulogu za razvoj sela u kojima žive”, kazao je Spitz i dodao da je Mreža za ruralni razvoj veoma važna i treba da bude koordinator i pruži podršku lokalnoj zajednici.

Teme konferencije su nacionalne politike u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, nacionalne i lokalne mjere podrške, politike ruralnog razvoja na Zapadnom Balkanu, LEADER pristup i njegova primjena u lokalnim zajednicama, povezanost poljoprivrede i turizma i buduća uloga Mreže za ruralni razvoj u Crnoj Gori. U okviru konferencije biće održano više okruglih stolova i radionica na aktuelne teme iz oblasti održivog ruralnog razvoja, ali i Agro veče koje će poslužiti kao platforma za umrežavanje javnog, privatnog i civilnog sektora u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja i u okviru kog će biti dodijeljene nacionalne nagrade istaknutim pojedincima na nacionalnom i lokalnom nivou za doprinos razvoju poljoprivrede i ruralnom razvoju.

Galerija

Bonus video: