Nikšić: Selo Petrovići dobilo vodu, čekaju još na povratak stanovništva

"Znam da će neko možda reći, čuće se ovih dana, pa evo u 21.vijeku rješavaju pitanje vodosnabdijevanja. Što ćemo, dopalo nam se tako. Rješavaćemo i ovdje i u drugim sredinama i nastavljamo i sa drugim razvojnim projektima”, poručio je Simović.
784 pregleda 4 komentar(a)
Petrovići voda, Foto: Svetlana Mandić
Petrovići voda, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 22.09.2018. 17:50h

Ako je voda izvor života, a jeste, vi ste danas udahnuli život u ovu mjesnu zajednicu. Udahnuli ste život i radost u svaku kuću. Ovo je naš 25-godišnji san, kazao je Jovan Marković, u ime mještana sela Petrovići, četrdesetak kilometara od Nikšića.

Sa zdravicom su mještani dočekali ministra poljoprivrede Milutina Simovića, predsjednika Opštine Nikšić Veselina Grbovića i ostale goste da proslave, kako rekoše, što ponovo mogu da piju vodu sa slavine. Istina, za sada još uvijek samo sa one u centru sela jer tek treba razvesti vodu po kućama.

Simović je kazao da mu je drago što je ostvaren višedecenijski san mještana Petrovića i da novoizgrađeni vodovod ima svoj nastavak i za vodosnabdijevanje Vraćenovića.

"Znam da će neko možda reći, čuće se ovih dana, pa evo u 21. vijeku rješavaju pitanje vodosnabdijevanja. Što ćemo, dopalo nam se tako. Rješavaćemo i ovdje i u drugim sredinama i nastavljamo i sa drugim razvojnim projektima”, poručio je Simović.

Dopalo se i mještanima što su u 21. vijeku ponovo dobili vodu, a Savo Popović, koji na Savin dan puni 82.godine, prisjetio se vremena kada su Petrovići sredinom 20.vijeka bili “centar civilizacije”.

"Ovdje je voda došla 1937. godine, kada je prošla željeznica. Kada je ovdje došao Blažo Jovanović, 1947.godine, kazao je – ‘Dobro jutro prvo selo socijalizma u Crnoj Gori-. Imali smo struju, vodu, prodavnice, ambulantu, poštu, prugu. Ukidanjem pruge ovo selo je ostalo bez ikakvog značaja i danas nemamo ništa. I bez vode smo ostali i snabdijevali smo se cistijernama i čatrnjama”, kazao je Popović.

U doba procvata, kaže Popović, selo je imalo 180 domaćina. Hljeb se nije kupovao, bez za krsnu slavu i svadbu jer su svi sijali pšenicu. Danas selo broji oko 45 domaćina, a pšenice, kaže starina, ni za lijeka.

"Da je ostala voda ovdje bi bilo dva puta više stanovnika. Nema više povratka stanovništva, kuće propale, ljudi nemaju para da kupe stoku. Jedino kada bi država dala novac da se mladi vrate i da se selo obnovi”, kazao je Popović.

Simović se ipak nada da će upravo vodovod ponovo oživjeti selo sa bogatom istorijom.

"Siguran sam da će ovaj realizovani projekat značiti ne samo stvaranje povoljnih uslova i ispunjenje osnovnih životnih potreba mještana koji trenutno ovdje žive, već da će ovaj projekat biti signal povratka mnogim drugim vrijednim domaćinima da dođu ovdje, da obnove svoje domove, da aktiviraju svoja imanja i da na bazi toga stvorimo neku novu vrijednost”.

Podsjetio je da su u poslednje vrijeme “snažno krenuli da obezbijede vodosnabdijevanje cijelih bezvodnih Banjana” i obećao da će u tom pravcu i nastaviti.

Vrijednost investicije, zajedno sa vodovodnim radovima i sa energetskim napajanjem, kako je kazao predsjednik opštine Veselin Grbović je oko pola miliona eura, a radove je izveo nikšićki Vodovod. I Grbović je izrazio nadu da će oni koji su napustili svoja ognjišta sada imati razlog više ako ne da se vrate, onda makar da naprave vikendice kako bi se bavili poljoprivredom jer su sada, kako reče, uslovi izvanredni.

Galerija

Bonus video: