Nikšić: Sportom do inkluzije i pristupačnosti

Zahvaljujući pomenutom projektu, prema riječima Miloša Abramovića iz Sportskog centra, na bazenu su postavljene montažne stepenice sa ogradom, a dvije kabine za presvlačenje su opremljene sa mobilnim sjedištem i rukohvatom za OSI
1519 pregleda 0 komentar(a)
UZPD
UZPD

Zahvaljujući projektu „Sportom do inkluzije i pristupačnosti“, Udruženja za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju (UZPD) Nikšić, deset osoba sa invaliditetom (OSI) je proteklih sedam mjeseci moglo da koristi usluge bazena u nikšićkom Sportskom centru, teretanu, kao i fizikalnu rehabilitaciju. Jedna od njih je dvadesetdvogodišnja Biljana Vlahović.

„Koristila sam teretanu i bazen i baš smo zadovoljni. Učili smo vježbe, plivali, uživamo. I prije ovoga sam koristila bazen i teretanu, ali sada je bilo mnogo bolje jer smo imali trenere, a i lakše smo mogli da siđemo do vode jer postoje stepenice. Zadovoljni smo baši presrećni“, kazala je Vlahović.

Mobilne stepenice
Mobilne stepenice

Zahvaljujući pomenutom projektu, prema riječima Miloša Abramovića iz Sportskog centra, na bazenu su postavljene montažne stepenice sa ogradom, a dvije kabine za presvlačenje su opremljene sa mobilnim sjedištem i rukohvatom za OSI.

„Stepenice će poslužiti za bezbjedniji ulazak u vodu kako osobama sa invaliditetom, tako i drugim korisnicima bazena, posebno onima koji imaju problem sa motorikom“, kazao je Abramović i dodao da će OSI i ubuduće moći da bazen koriste besplatno.

Prema riječima Miluše Žugić, predsjednice UZPD-a, projekat je realizovan zajedno sa Opštinom Nikšić i Sportskim centrom, a cilj im je bio da povećaju motivaciju i samopouzdanje OSI na teritoriji opštine Nikšić.

„U realizaciji projekta bilo je uključeno 20 osoba sa invaliditetom i deset bez invaliditeta. Tih 20 osoba je prisustvovalo dvodnevnoj motivacionoj radionici koju je vodio sportista Miloš Perović i koji im je predočio zašto je sport bitan za njihovo zdravlje. Od tih 20 osoba odabrano je deset koji su se bavili fizikalnom rehabilitacijom kod fizioterapeuta u našem Udruženju i počeli su da odlaze na bazen Sportskog centra, kao i u teretanu“, kazala je Žugić i dodala da je u sklopu projekta nabaljen i dio sportske opreme za teretanu.

Projekat je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), sa 11.000 eura. U Crnoj Gori, ReLOaD program se sprovodi u partnerstvu sa opštinama Nikšić, Tivat, Kotor, Pljevlja i Podgorica.

Bonus video: