Nikšić: Stanari počeli štrajk glađu, Grbović ukinuo kirije

Svetlana Bojić je podsjetila da su, prilikom iseljenja iz baraka, u kojima su pojedini živjeli i 50 godina, sa lokalnom upravom, na čijem je čelu tada bio Nebojša Radojičić, potpisali protokol da će im Opština svakog mjeseca plaćati po 150 eura za stanarinu dok se trajno ne riješi stanarsko pitanje
111 pregleda 13 komentar(a)
Stanari Nikšić, štrajk glađu, Foto: Svetlana Mandić
Stanari Nikšić, štrajk glađu, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 27.11.2017. 19:22h

Predstavnici porodica Bojić, Radulović i Ognjenović iz Nikšića, koje su 2009. zbog gradnje Bulevara „13.jul“ morale da se isele iz baraka, danas su počeli štrajk glađu ispred zgrade Opštine jer je lokalna uprava 1. januara 2015. prestala da im uplaćaje naknadu za plaćanje stanarine.

„Predali smo zahtjev za prijem kod predsjednika Opštine Veselina Grbovića, On je u tom trenutku naišao i rekao nam da nema šta da razgovara sa nama i da idemo preko suda. Stanodavci prijete da će nas izbaciti. Ostaćemo ovdje, štrajkovaćemo glađu, a dovešćemo i porodice. Neka ovi iz Opštine vide šta će sa nama jer oni su nas doveli do ove situacije“, kazao je Darko Radulović.

Svetlana Bojić je podsjetila da su, prilikom iseljenja iz baraka, u kojima su pojedini živjeli i 50 godina, sa lokalnom upravom, na čijem je čelu tada bio Nebojša Radojičić, potpisali protokol da će im Opština svakog mjeseca plaćati po 150 eura za stanarinu dok se trajno ne riješi stanarsko pitanje.

„Kada sam pitala Radojičića šta znači trajno rješenje, jer ja od penzije koja mi je bila 140 eura ne mogu kupiti stan, kazao je da će nam oni, ukoliko nam ne obezbijede stan, plaćati kiriju dok smo živi. Ali da će nam najvjerovatnije obezbjediti stan, jer se prave zgrade solidarnosti“, kazala je Bojić koja je sa porodicom u baraci na Bulevaru živjela tridesetak godina.

Naknadu su, kako je kazala, redovno dobijali dok je Radojičić bio predsjednik Opštine, kao i prve godine Grbovićeve „vladavine“, da bi ista bila ukinuta 1. januara 2015.

„Grbović i Đoko Krivokapić su kazali da je ta naknada bila vid pomoći, da su nam dosta pomagali i da više ne mogu. Bar deset puta sam predala zahtjev da me primi predsjednik Opštine, ali nikada nije htio. Imam dva sina, dvije snahe i troje unučadi, samo jedna snaha radi i od njene plate i moje penzije jedva preživljavamo“, kazala je Bojić.

Pokazala je Odluku iz 2009.godine, koju je potpisao Radojičić, da se njoj, Darku Raduloviću, Radunu Bojiću i Raduši Ognjenović, kao vid pomoći, na ime plaćanja stanarine, od 1.avgusta 2009.do 1. avgusta 2010. isplati po 2.000 eura, a nakon toga da će primati mjesečnu naknadu u iznosu od po 150 eura, do trajnog rješavanja stambenog pitanja.

„Ne zanima me ko je predsjednik, već me zanima opština kao institucija, jer smo mi sa tom institucijom potpisali sporazum. Vjerovao sam u opštinu kao instituciju, a sada ću ostati ovdje, jer ovo je naša druga kuća. Radio sam u vojsci i ostao bez posla. Uzeo sam otpremninu od vojske, kupio taj smještaj da bih imao krov nad glavom, a danas sam ostao na ulicu. Štrajkovaćemo glađu, mirnim putem, nećemo praviti probleme i čekaćemo da se naša situacija riješi“, poručio je Radulović.

"Porodice bespravno koristile barake, pomagali smo dok smo mogli"

Rosanda Nikolić, rukovodilac Direkcije za imovinska pitanja kazala je da su pomenuti stanari barake u Rudarskom naselju, koje su bile u vlasništvu Opštine, bespravno koristili i da im je Opština, kao vid pomoći, na ime stanarine isplaćivala po 150 eura mjesečno sve dok je imala mogućnosti i raspoloživih sredstava, odnosno do kraja 2014.

Donošenjem Grbovićeve odluke da se pomenuta pomoć dodjeljuje do kraja 2014. prethodna odluka, koju je potpisao Radojičić, je stavljena van snage. Prema njenim riječima porodice su se žalile na pomenutu odluku, ali su Upravni i Vrhovni sud odbili njihove žalbe.

Bonus video: