Nikšić: Uništeno 926 komada oružja

Kako je kazao sekretar MUP Dragan Pejanović, uništeno je pravosnažno oduzeto oružje kao i ono prikupljeno kroz kampanju "Poštuj život, vrati oružje"
211 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.07.2017. 11:19h

Povodom 9. jula, Međunarodnog dana uništavanja oružja, Ministarstvo unutrašnih poslova Crne Gore (MUP), uz podršku Evropske unije i UNDP, u nikšićkom Institutu za crnu metalurgiju uništilo je 926 komada oružja i 128 djelova za oružje.

Događaj je podržala i Misija Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju u Crnoj Gori (OEBS), kao i nevladina organizacija Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

Kako je kazao sekretar MUP Dragan Pejanović, uništeno je pravosnažno oduzeto oružje kao i ono prikupljeno kroz kampanju "Poštuj život, vrati oružje".

"U posljednje tri godine na ovom mjestu uništili smo 3.486 komada oružja i 402 komada djelova za oružje. Prikupljeno je i 21.500 komada municije i njeno uništavanje biće realizovano drugom prilikom", kazao je Pejanović.

Od početka akcije, od sredine 2015.godine, građani su vratili oko 1.500 komada oružja, nešto manje od hiljadu djelova oružja, 207 minsko eksplozivnih sredstava i preko 20 hiljada komada municije.

Pejanović je istakao dobru saradnju sa Centrom za kontrolu lakog i malokalibarskog oružja u Jugoistočnoj Evropi (SEESAC), a kao rezultat saradnje su i projekti koji se realizuju, od kojih je jedan od najvažnijih – rekonstrukcija centralog magacina MUP u mjestu Rogami kod Podgorice.

Prema riječima asistenta stalnog predstavnika UNDP u Crnoj Gori, Miodraga Dragišić uništavanje oružja je najefikasniji način da se smanje rizici i preduprijede posljedice, posebno od oružanog nasilja.

"Danas se oružje uništava i u drugim zemljama regiona, tako da će na Zapadnom Balkanu danas biti uništeno više od 2.400 komada oružja. Svi smo svjesni da oružje ne zna za granice tako da je izuzetno značajno što kroz ovakve akivnosti Crna Gora pruža svoj doprinos regionalnim naporima", kazao je Dragišić.

Predsjednica CDT Milica Kovačević kazala je da je projekat "Poštuj život, vrati oružje" jedan od onih projekata u kojima mogu da se kontinuirano vide mjerljivi rezultati rada i koliko to unaprjeđuje bezbjednost građana Crne Gore.

"Pozivam građane Crne Gore da nastave da daju svoj doprinos kampanji 'Poštuj život, vrati oružje' i na taj način daju i svoj lični doprinos povećanoj bezbjednosti u Crnoj Gori", pozvao je Džon Korigan, ekspert za organizovani kriminal u Misiji OEBS u Crnoj Gori, i istakao zadovoljstvo što i oni učestvuju u ovoj kampanji.

Dobrovoljna predaja nelegalnog oružja nije vremenski ograničena, dok je pravo na legalizaciju isteklo u martu ove godine.

Galerija

Bonus video: