Nikšić: Uništeno 990 komada oružja

3091 pregleda 1 komentar(a)
Sa obilježavanja Međunarodnog dana uništavanja oružja, Foto: Svetlana Mandić
Sa obilježavanja Međunarodnog dana uništavanja oružja, Foto: Svetlana Mandić

Povodom Međunarodnog dana uništavanja oružja Ministarstvo unutrašnih poslova (MUP) Crne Gore, uz podršku Evropske unije, Centra za kontrolu lakog i malokalibarskog oružja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi (UNDP/SEESAC) i Misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju u Crnoj Gori (OEBS) u nikšićkom Institutu za crnu metalurgiju u Nikšiću uništeno je 990 komada oružja, od čega 559 pištolja, 71 revolver i 360 automatskih pušaka.

Uništeno je pravosnažno oduzeto oružje kao i ono prikupljeno kroz kampanju "Poštuj život, vrati oružje", koju MUP sprovodi zajedno sa UNDP, Misijom OEBS u Crnoj Gori i Centrom za demokratsku tranziciju (CDT), uz finansijsku podršku EU.

Danilo Ćupić, generalni direktor Direktorata za poslove nadzora u MUP, podsjetio je da je do sada, obilježavajući Međunarodni dan uništavanja oružja, uništeno 5.759 komada vatrenog oružja i 1.045 komada djelova oružja.

"Ovim događajem Crna Gora učestvuje u koordinasinim regionalnim naporima da unaprijedi svijest o problem širenja nelegalnog lakog oružja u zemljama Zapadnog Balkana", kazao je Ćupić.

Dodao je da će resorno ministarstvo i Vlada i dalje raditi na podizanju svijesti građana o opasnostima i štetnim posljedicama posjedovanja ilegalnog oružja, smanjenju količine nelegalnog oružja i edukacijama građana o njihovim pravima.

Kako je kazala Daniela Gašparikova, stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori, Međunarodni dan uništavanja oružja služi kao podsjetnik na prijetnju koju vatreno oružje predstavlja.

"Crna Gora je pretvorila u tradiciju ovo okupljanje u julu kada smo tu da bi istopili oružje koje je konfiskovano ili koje su građani sami predali policiji", istakla je Gašparikova.

Prema njenim riječima treba istaći da je nedavno usvojena mapa puta za održivu kontrolu oružja do 2024.godine koju su zajednički razvile vlade regiona uz podršku UNDP/SEESAC, ali i prepoznali lideri država regiona tokom Samita zemalja Zapadnog Balkana.

Pored smanjenja broja primjeraka vatrenog oružja u Crnoj Gori, aktivnosti na kojima UNDP/SEESAC radi su i unapređivanje bezbjednosti i sigurnosti u Rogamima, gdje se skladišti vatreno oružje, kao i unapređivanje efikasnosti istraživanja slučajeva u kojima je korišteno vatreno oružje i njihova kontrola.

Siv-Katrine Leirtroe, koordinatorka programa u Misiji OEBS-a u Crnoj Gori, kazala je da su nakon decenije, krajem prošle godine, zatvorili program demilitarizacije Crne Gore (MONDEM) ali da će i dalje podržavati Vladu, MUP i Ministarstvo odbrane u naporima da se riješi problem viška oružja.

Događaju su prisustvovali i predstavnik Uprave policije i predsjednik SALW komisije Mladen Marković, kao i menadžer programa za bezbjednosnu saradnju i upravljanje u Misiji OEBS Džon Korigan.

Međunarodni dan uništavanja oružja, koji se svake godine u svijetu obilježava 9. jula, podsjeća na opasnost koju višak oružja, kao i nedovoljno obezbijeđeno i nelegalno oružje, predstavlja za našu sigurnost i bezbjednost.

Galerija

Bonus video: