Nikšić upisuje skoro 1.150 srednjoškolaca

Muzička škola “Dara Čokorilo” u Nikšiću čeka 18, a likovna škola “Petar Lubarda” na Cetinju 20 učenika
1663 pregleda 1 komentar(a)
Ima 280 mjesta: Gimnazija “Stojan Cerović”
Ima 280 mjesta: Gimnazija “Stojan Cerović”

Pet srednjih škola u Nikšiću spremne su da u školskoj godini 2019/2020. upišu gotovo 1.150 učenika. Od toga Gimnazija “Stojan Cerović” namjerava da upiše njih 280. Za odjeljenja opšte gimnazije namijenjena su 224 mjesta, a po 28 u odjeljenjima za filološku, odnosno matematičku gimnaziju. Malo više od 220 mjesta nudi Srednja stručna škola.

Po odjeljenje sa po 28 učenika planirano je za buduće elektrotehničare elektronike, energetike, elektronskih komunikacija, računarskih sistema i mreža i elektrotehničara za razvoj veb i mobilne aplikacije.

Ova škola pripremila je i trogodišnje programe za buduće elektroinstalatere, montere elektronske komunikacijske infrastrukture, ali i frizere.

Prva srednja stručna škola nudi više od 330 mjesta. U oblasti mašinstva i obrade metala, za četvorogodišnje programe automehaničar i tehničar za kompjutersko konstruisanje i upravljanje planirano je po odjeljenje sa po 28 učenika, koliko i za trogodišnje programe automehaničar, zavarivač i bravar.

Za zdravstvene tehničare planirano je 56 mjesta a za farmaceutske tehničare, tehničare drumskog saobraćaja, građevinske tehničare za visokogradnju i prehrambene tehničare po 28 mjesta. Još 28 učenika može upisati trogodišnji pekarski zanat.

Ekonomsko-ugostiteljsku školu može upisati 280 učenika, od čega 112 za ekonomske tehničare.

Po odjeljenje sa po 28 učenika namijenjeno je za buduće pravno-administrativne tehničare, tehničare prodaje i turističke tehničare. Za one koji žele da završe zanat, tu je 56 mjesta za kuvare i duplo manje za konobare.

Najmanje mjesta u Nikšiću ima u tamošnjoj muzičkoj školi “Dara Čokorilo”. Od 18 mjesta, ova škola traži sedam muzičkih saradnika i jednog ili dvoje klavirista, violinista, violončelista, harmonikaša, trubača, gitarista, solo pjevača i klarinetista.

Gimnazija “Petar I Petrović Njegoš” u Danilovgradu, jedina srednja škola u gradu, spremna je da upiše 140 učenika opšte gimnazije.

Skoro 30 učenika više upisaće Srednja mješovita škola u Golubovcima. U toj školi planirana su odjeljenja sa po 28 učenika za smjerove opšta gimnazija, poljoprovredni i ekonomski tehničar, a, za one koji žele da završe zanat, tu su odjeljenja za konobare, kuvare i frizere.

Skoro 190 mjesta namijenjeno je za buduće srednjoškolce na Cetinju, gdje postoje tri srednje škole. Gimnazija će imati dva odjeljenja sa po 28 učenika kojima se nudi opšti smjer. Najviše mjesta nudi Srednja stručna škola, koja nudi po odjeljenje sa po 28 učenika za turističkog i zdravstvenog tehničara, a po isto toliko učenika moći će da upiše zanat za kuvare i frizere.

Srednja likovna škola “Petar Lubarda” upisaće ukupno 20 učenika, od kojih će prvih desetoro učiti za likovnog saradnika (slikar), a drugih za grafičkog dizajnera.

Prijave se podnose od 17. do 21. juna, a konačna rang-lista biće objavljena na oglasnoj tabli škole najkasnije do 25. juna, kazali su iz Ministarstva prosvjete.

Taj resor će uskoro raspisati konkurs za preko 700 stipendija učenicima stručnih škola koji se obrazuju za neko od zanimanja kojih nema dovoljno na tržištu rada.

Bonus video: