Nikšić: Uskoro će divlje deponije biti snimljene VR tehnologijom

Moderator tribine, Aleksandar Perović iz Ekološkog pokreta „Ozon“, proveo je prisutne kroz građanski ekološki aktivizam – „od romantizma do digitalnog doba“
172 pregleda 0 komentar(a)
NVO TNT, Foto: NVO TNT
NVO TNT, Foto: NVO TNT
Ažurirano: 30.03.2018. 14:13h

Nikšić – Zahvaljujući projektu NVO TNT „Umjetnost reciklaže“ uskoro će divlje deponije u Nikšiću biti snimljene VR tehnologijom.

„Nakon mapiranja deponija u aprilu će građani Nikšića moći da vide koliko nas otpada okružuje“, kazao je Bojan Tešić iz TNT-a, tokom javne tribine „KreaKtivna ekologija - šta (ne)radiš za svoju okolinu“. Kako otpad može biti iskorišten u umjetničke svrhe podsjetila je Natalija Milić iz Pivare. Za potrebe te kompanije umjetnici su napravili dvije skulpture – jednu od 5.000 limenki, koja se nalazi u krugu fabrike, i drugu u obliku vidre, od plastičnih čaša skupljenih na Lake Fest-u.

„Umjetnost je uvijek inspirisala. Zato i smatram da je svaka ekološka priča ispričana jezikom umjetnosti ogroman podstrek za sve nas da štitimo prirodu“, poručila je Milić.

Projektom, koji je proglašen za najbolji ekološki projekat na šestom godišnjem konkursu Pivare „Trebjesa“ i njegovu realizaciju ova kompanija finansira sa 10.000 eura, planirane su aktivnosti koje doprinose informisanju i podizanju svijesti građana o upravljanju otpadom, ali i one koje će kroz konkretne akcije osnažiti i motivisati građane da se aktivno uključe u zaštitu i unapređenje životne sredine.

„Posebnu komponentu projekta čini promocija i upotreba novih tehnologija u očuvanju životne sredine“, istakao je Tešić.

Novinarka i aktivistkinja Damira Kalač istakla je ulogu društvenih mreža u skretanju pažnje na ekološke izazove, jer svaki pojedinac uz pomoć bloga ili neke mreže može napraviti promjenu.

„Ne morate čekati druge. Svaki čovjek je pokret za sebe, i taj pokret i promjene se dešavaju i onda kada upozorite nekoga jer je bacio papirić na ulicu", rekla je Kalač.

Miodrag Karadžić, iz Društva mladih ekologa Nikšić, smatra da je ekolološki aktivizam napredovao, ali da se ekološka slika u Crnoj Gori ipak nije znatnije promijenila na terenu.

„Usvojeno je dosta novih zakona koji proističu iz zakonodavstva Evropske unije, ali je potrebna i akcija na terenu“, poručio je Karadžić.

Moderator tribine, Aleksandar Perović iz Ekološkog pokreta „Ozon“, proveo je prisutne kroz građanski ekološki aktivizam – „od romantizma do digitalnog doba“.

O vezi aktivizma, ekologije i umjetnosti, govorili su profesor na podgoričkom Fakultetu vizuelnih umjetnosti Nikola Simanić i režiser i aktivista iz Podgorice Mladen Ivanović. Simanić je sa grupom umjetnika pokrenuo inicijativu da se uvedu izborni predmeti Street Art i Land Art, dok je Ivanović kazao da bi se ekologija ugrubo mogla definisati kao poznavanje međusobne povezanosti i odnosa unutar života prirode.

„Ekološki aktivizam postoji i treba samo vjerovati u svoje inicijative, jer vas onda ništa ne može ograničiti“, poručio je Ivanović.

Nakon tribine publika je imala priliku da vidi Ivanovićev ekološki dokumentarac „Godovi“, koji se bavi trendom devastacije podgoričkih park šuma.

U sklopu projekta „Umjetnost reciklaže“ biće postavljan reciklažni kutak, prezentovane internet aplikacije, organizovane filmske projekcije, a planiran je i nastup belgijske eko aktivističke skupine „Trash Beatz“, eko-pub kviz i izložba drvenih skulptura Mladena Karišika.

Bonus video: