Nikšić: Veče sportskih veterana prvog avgusta

“„Biće ovo sjajna prilika da se mladi i perspektivni sportisti posavetuju sa slavnim veteranima koji imaju mnogo toga da im prenesu. Mi ćemo se zaista potruditi da budemo dobri domaćini i da se svi oni osjećaju ugodno“, poručila je ispred hotela “Onogošt” Milica Abramović
84 pregleda 0 komentar(a)
Sportski veterani, Foto: Svetlana Mandić
Sportski veterani, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 29.07.2017. 12:14h

Prvi događaj koji članovi Društva prijatelja i poštovalaca Nikšića, u saradnji sa hotelom “Onogošt”, organizuju u sklopu obnovljene manifestacije „Dobri duh Onogošta–Nikšić“ je veče sportskih veterana koje će se održati 1.avgusta u svečanoj sali pomenutog hotela.

“Nadam se da će biti blizu 200 sportista koji će svojim prisustvom pokazati koliko vole ovaj grad, koliko su ovom gradu dali i koliko ovaj grad brine o njima. To su Nikšićani koji su pečat ovoga grada nosili i pronosili gdje god su stizali kao veliki sportisti i veliki ljudi”, kazao je Radovan Mijanović, predsjednik Društva prijatelja i poštovalaca Nikšića, na konferenciji za novinare.

On je izrazio nadu da “Veče sportskih veterana” postane tradicionalna manifestacija koja će jednom godišnje okupiti ljude koji su slavu Nikšića prenosili širom Jugoslavije, Evrope i svijeta, jer kako je podsjetio, pojedini sportisti iz Nikšića su bili svjetski, evropski i balkanski prvaci.

A 1.avgusta najavili su dolazak mnogi nikšićki sportisti i novinari koji se nalaze širom bivše Jugoslavije. Tako bi, prema riječima Maksima Vujačića, urednika programa manifestacije “Dobri duh Onogošta–Nikšić”, za istim stolom trebalo da se nađu sportske legende poput Miodraga Skala Gvozdenovića, nezvanično najboljeg odbojkaša svijeta, Dragoslava Zeka Božovića, karatiste i osvajača dvije titule prvaka Jugoslavije sa ekipom Nikšića, Boža Bote Koprivice, najboljeg fudbalera malog fudbala, Spaja Burića, odbojkaša i planinara, Ratka Radovanovića i Žarka Varajića, poznatih košarkaša, i mnogih drugih sportskih velikana iz 15 grana sporta.

“Ovaj prvi događaj je zamišljen pod sloganom ‘Kultura sjećanja’. Prvi dio večeri biće posvećen trojici sportskih veterana koji su se ove godine preselili u sjećanje - Nikoli Mijuškoviću, Božidaru Frinju Kontiću i Ljubu Nikčeviću”, kazao je Vujačić.

Zatim će riječ prepustiti onima koji su ispisivali stranice crnogorskog i evropskog sporta, ali i onima koji su sve to vrijedno bilježili i prenosili, sportistima i novinarima.

“Oni će imati priliku da kažu nešto o istoriji nikšićkog sporta i fizičke kulture, da evociraju uspomene na neke događaje i njihove karijere. Cijeli program večeri imamo namjeru da publikujemo u obliku video zapisa i štampane publikacije koja bi bila uspomena na to naše druženje“, kazao je Vujačić.

Kako među sportskim veteranima, prema njegovim riječima, ima i onih koji su postali poznati umjetnici, oni će svoje skulpture, umjetničke slike, zbirke poezije pokloniti gradu, a u holu hotela biće organizovana mini izložba knjiga, časopisa i publikacija iz Nikšića koje su sa bavile temom sporta.

“„Biće ovo sjajna prilika da se mladi i perspektivni sportisti posavetuju sa slavnim veteranima koji imaju mnogo toga da im prenesu. Mi ćemo se zaista potruditi da budemo dobri domaćini i da se svi oni osjećaju ugodno“, poručila je ispred hotela “Onogošt” Milica Abramović.

Bonus video: