Nikšić: Više od pola djece ide u vrtić

Povećan je i broj vaspitnih jedinica, uvedeni su novi programi, a direktorica JPU “Dragan Kovačević“ Radmila Backović kaže da na tome ne namjeravaju da se zaustave
2612 pregleda 3 komentar(a)
Vrtić u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Vrtić u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

U nikšićke vrtiće je prije deset godina bilo upisano tek svako treće dijete, a danas je to 58 procenata od ukupnog broja mališana u gradu pod Trebjesom.

Povećan je i broj vaspitnih jedinica, uvedeni su novi programi, a direktorica JPU “Dragan Kovačević“ Radmila Backović kaže da na tome ne namjeravaju da se zaustave.

“Stalno smo nalazili način da motivišemo roditelje da djecu upisuju u vrtić i uspijevali smo prilično u tome. U saradnji sa lokalnom upravom, našli smo način da izvršimo adaptaciju mjesnih domova. Od 2015. godine do danas, otvorili smo pet objekata, uglavnom u prigradskim naseljima i veliki broj upisane djece potvrdio je našu ispravnost da u tim naseljima otvorimo vrtiće. To ujedno i pokazuje da roditelji sve više prihvataju da djecu šalju u vrtić i da na djeci vide rezultate“, kazala je Backovićeva “Vijestima“.

Školske 2014/15. godine rad je organizovan u 15 vaspitnih jedinica i u vaspitnim grupama pri sedam osnovnih škola, dok danas ima 20 vrtića i pet vaspitnih grupa pri osnovnim školama.

“Ovog ljeta smo, osim sređivanja unutrašnjosti vrtića, akcenat stavili na dvorišta kako bismo ih što bolje pripremili da naši mališani mogu što više vremena da provode vani, jer svi znamo koliko je boravak van prostorija bitan za djecu“, kazala je Backovićeva, koja je nedavno po treći put izabrana za direktoricu te javne ustanove.

Istakla je veoma dobru saradnju sa Savjetom roditelja, a od ove godina je novina i savjetovalište za roditelje.

Otvaranje novih vrtića i povećanje broja upisane djece, otvorilo je mogućnost i većeg broja zaposlenih, pa trenutno u JPU “Dragan Kovačević“, u kojoj je upisano 2.200 mališana, ima 310 zaposlenih.

Ta JPU je 2016. godine dobila najprestižnije priznanje u oblasti obrazovanja, državnu nagradu “Oktoih“.

Prvi vrtić u Nikšiću osnovan je 1950. godine i počeo je sa radom u zdanju koje je izgrađeno 1928. za potrebe ženskog društva “Kosovka djevojka”.

Tada su bile dvije vaspitne grupe po 30 djece uzrasta od tri do sedam godina, a prvi upravnik vrtića bila je učiteljica Danica Šipčić.

Traže novac za rekonstrukciju bivše zgrade Željezare

JPU “Dragan Kovačević“, lokalna uprava i ministarstva prosvjete, rada i socijalnog staranja i zdravlja, prema riječima Backovićeve, pripremaju veliki projekat.

“Napravili smo arhitektonsko rješenje rekonstrukcije objekta ‘Duštveni standard’, koji je nekada pripadao Željezari, i koji se nalazi u naselju ‘Budo Tomović’.

Ovih dana smo imali razgovor sa lokalnom upravom da kandidujemo projekat kod međunarodnih organizacija da vidimo da li možemo dobiti sredstva da uradimo rekonstrukciju tog objekta. U njemu bi se nalazio vrtić od 700 kvadrata, zatim ambulanta, dnevni boravak za stare, apoteka i kancelarija mjesne zajednice.

Omogućili bismo na taj način da djeca romske i egipćanske populacije, a u tom naselju ih je veliki broj, budu što više obuhvaćena vrtićem“.

Bonus video: