Nikšić: Volonteri Alfacnetra upozoravali vozače na opasnost korišćenja mobilnih telefona tokom vožnje

“Alfa centar” od 2007. sprovodi aktivnosti na unapređenju oblasti bezbjednosti saobraćaja
1167 pregleda 0 komentar(a)
Danas u Nikšiću, Foto: Alfa centar
Danas u Nikšiću, Foto: Alfa centar

Vozači u Nikšiću koji su tokom vožnje koristili mobilni telefon danas su umjesto kazne dobili flajere sa porukom „Pušti neka zvoni“. Na opasnost korišćenja mobilnih telefona tokom vožnje vozače su upozoravali volonteri NVO „Alfacentar“ zajedno sa pripadnicima saobraćajne policije u sklopu akcije „Kontrola vozača“.

„Pokretanjem kampanje ‘Pušti neka zvoni’ želimo da građane upozorimo na opasnost koja prijeti upotrebom telefona u vožnji, kao i da pozovemo društvo i institucije na odgovornost da se preduzmu konkretne aktivnosti kako bi se broj saobraćajnih nezgoda koje su izazvane upotrebom mobilnih telefona u vožnji smanjio”, kazala je Sara Đoković koordinatorka projekta.

Kako je istakla telefoniranje je u toku vožnje gotovo svakodnevna pojava na crnogorskim drumovima, koja je prerasla u opasnu naviku koju je potrebno mijenjati što prije.

“Vozilo za pola sekunde, koliko je dovoljno da se baci pogled na telefon, pri brzini od 60 kilometara na čas pređe osam metara, što odgovara dužini dva pješačka prelaza. To znači da za pola sekunde nepažnje može da strada i više pješaka. Zato pokretanjem kampanje želimo da građanima skrenemo pažnju na opasnost koja vreba pri upotrebi telefona u vožnji, Treba naglasiti da razgovor telefonom u toku vožnje povećava rizik za nastanak nezgode četiri puta, a pisanje i čitanje sms poruka čak osam puta”, istakla je Đoković.

“Alfa centar” od 2007. sprovodi aktivnosti na unapređenju oblasti bezbjednosti saobraćaja.

“Veliki broj saobraćajnih nezgoda i smrtno stradalih lica po broju stanovnika, koji je znatno viši u odnosu na razvijene zemlje Zapada, kao i niska saobraćajna kultura nas je navela da pristupimo ovoj oblasti na jedan ozbiljan način i da intezivno i svakodnevno vršimo aktivnosti kako bi građanima podigli svijest o značaju ove oblasti, i kako bi u Crnoj Gori stvorili ambijent u kojem se građani u saobraćaju osjećaju bezbjedno”, saopštili su iz “Alfa centra”.

Akcija “Kontrola vozača” je dio projekta “Siguran korak” koji je podržan od strane Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Bonus video: