Nikšićani sumnjaju da im je neko u Zaborju otrovao pčele

„Mi nemamo dokaza za to, ali ne može od bolesti preko noći umrijeti milion pčela. Kad pčele obole one umiru postepeno“
103 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 12.07.2012. 09:55h

Nesvakidašnji pomor pčela u selu Zaborje, u Pivi, početkom sedmice šokirao je nikšićke pčelare Ratka Blagojevića i Miodraga Kostića, koji su i bukvalno preko noći ostali bez pčela u čak tridesetak košnica.

Miodrag i Ratko kažu da su prošlog mjeseca košnice iz grada premjestili u Zaborje, planirajući da ih uskoro premjeste i negdje u pivske planine, ali im je planove neko iznenada poremetio, objašnjavajući da, po onome što su zatekli prilikom obilaska košnica, sve ukazuje na to da je pčele neko namjerno potrovao.

„Mi nemamo dokaza za to, ali ne može od bolesti preko noći umrijeti milion pčela. Kad pčele obole one umiru postepeno“, kaže Miodrag koji se pčelarstvom počeo baviti prije nekoliko godina.

„Imao sam petnestak košnica, neke mi je i Ratko poklonio, sad sam sve izgubio“, kazao je Miodrag.

Prolazeći pored košnica, Ratko se u nevjerici saginjao zahvatajući sa zemlje punom šakom gomile mrtvih pčela. Nakon više od 20 godina bavljenja pčelarstvom on i ne sumnja da je neko pčele namjerno potrovao. Pita se samo zašto, jer kako tvrdi, iako je rodom iz Dube, obližnjeg sela, nikad se nikom nije zamjerio.

„Ove pčele su potrovane. Zašto, ja ne znam i ne znam ko je imao pakosti da ovo uradi, normalan čovjek sigurno nije. Ne mogu da tvrdim, ali rekao bih da je za ovo koristio sprej za muve ili možda neki parfem, prskajući ulaze u košnice. Pčele koje su tu slijetale umirale su zatvarajući izlaz onima unutra koje su se potom, zbog velike vrućine, brzo ugušile“, objašnjava Ratko kako je moglo doći do tolikog pomora.

Košnice koje su bile prepune mrtvih pčela Ratko i Modrag izvadili su i ostavili na livadi da se tačno vidi koliko je u kojoj košnici bilo jedinki. Broj uginulih pčela, kažu, teško je utvrditi, ali pretpostavljaju da je preteklo tek 5 do 10 odsto od ukupnog broja koji se u jednoj košnici kreće i do pedesetak hiljada.

„To su bile pčele koje su pripremale med i u svakoj košnici već sad je bilo i po 30 kilograma"

„To su bile pčele koje su pripremale med i u svakoj košnici već sad je bilo i po 30 kilograma. No i to je mala šteta, jer i kad ih preselimo i očistimo i dalje neće biti za upotrebu barem godinu“, objasnio je Miodrag i dodao da su košnice već „zaposjele“ okolna pčelinja društva koje je privukao med.

Cijeli slučaj prijavljen je plužinskoj policiji koja je odmah došla, napravljen je zapisnik i obećana istraga.

Analiza 800 eura

Kako sada stvari stoje, ako policija ne otkrije eventualnog počinioca, Ratko i Miodrag zvanično neće dobiti potvrdu svojih sumnji. Veterinarski inspektor Nikola Kecojević, kaže da je za utvrđivanje pomora potrebno uraditi analizu koja košta oko 800 eura.

Pčelari kažu da taj novac, pored nastale štete nemaju.

„Analiza se ne može uraditi, jer državni tužilac nije saopštio ko plaća analizu. Vlasnik ima štetu, pa ako se ne nađe počinilac onda vlasniku dupli trošak“, kratko je prokomentarisao Kecojević, ne želeći da potvrdi, ali ni da demantuje da su, po onome što je vidio tokom obilaska, pčele zaista namjerno otrovane.

Galerija

Bonus video: