Nikšićanima najviše smeta nelegalno odlaganje otpada

Građani su se, kako je kazao Perović, žalili i na neprijatne mirise na više logacija u urbanom jezgru
762 pregleda 1 komentar(a)
Bistrica, Foto: Ozon
Bistrica, Foto: Ozon
Ažurirano: 09.10.2019. 16:57h

Nikšićani su imali priliku da Ekološkom pokretu “Ozon” prijave probleme zagađenja životne sredine u tom gradu, a ono što ih, sudeći prema pristiglim prijavama najviše zabrinjava, je nelegalno odlaganje otpada, posebno u rijekama koje protiču kroz naseljena područja , kao i na vidikovcima i izletištima.

“To je sa našeg aspekta bilo i očekivano jer se radi o najvidljivijem problemu koji ostavlja negativan utisak na svakog ko shvata koliko nekontrolisano odlaganje otpada predstavlja prijetnju i po javno zdravlje i po životnu sredinu. Ova problematika ulazi u domen kulturološkog, jer se definitvno kroz obrazovni sistem mora uticati na iskorjenjivanje pogubnih navika”, kazao je Aleksandar Perović, direktor “Ozona”.

Građani su se, kako je kazao Perović, žalili i na neprijatne mirise na više logacija u urbanom jezgru.

“Sumnjaju da je posledica neprijatnog mirisa funkcionisanje gradskog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na koji su prikopčana slična postojenja koja imaju privredni subjekti. To je nešto što je primjetno i što smo i mi ranije registrovali, ali ono što brine jeste zašto lokalna uprava ne radi ništa da bi građanima ponudila istinite informacije o razlozima ili aktivnostima koje se preduzimaju da se utvrdi izvor ili riješi ovaj problem”, istakao je Perović.

Mislov do
Bistrica(Foto: Ozon)

Građani su ukazali i na probleme fekalne kanalizacije koja se izliva direktno u rijeku Zetu, a što će, kako je kazao Perović, biti razlog više njihovoj argumentaciji zbog čega treba prihvatiti građansku inicijativu za izradu studije zaštitte pomenute rijeke.

“Ono što je na nas ostavilo naročito jaku impresiju jeste nepovjerenje prema inspekcijskim organima koji, kako nam je više građana reklo, proslijeđuju njihove lične podatke, imena i prezimena, onima koje prijavljuju, bilo da su fizička lica ili privredni subjekti. To nas veoma brine i to je trend koji je više godina prisutan, a čini se i jedna od najvećih prepreka da građani imaju veće povjerenje u institucije sistema koje oni plaćaju da bi štitili njihov a ne interes zagađivača i prekršioca zakona”, kazao je direktor “Ozona”.

Zbog toga je pomenuta NVO odlučila da građanima ponudi anonimnost i mogućnost dostavljanja dokaza a oni će se “uhvatiti u koštac sa tim kao i sa mnogo drugih otvorenih višedecenijskih problema, koji su uzrok za ekološku devastaciju naših najvrijednijoh prirodnih resursa."

“Ozon” će svakog mjeseca organizovati dan za građane koji će imati priliku da lično prijave probleme koji se tiču životne sredine u gradu pod Trebjesom i da kroz razgovor zajedno potraže adekvatna rješenja.

Bonus video: