Nikšićanin ne da djeci u školu, ako nema prevoza

Todorović kaže da je svakodnevno vozio djecu do 7 kilometara udaljene škole i nazad...
53 pregleda 17 komentar(a)
Dragan Todorović, Foto: Vijesti
Dragan Todorović, Foto: Vijesti
Ažurirano: 15.03.2016. 20:17h

Dragan Todorović iz nikšićkog sela Jasenovo Polje rekao je da od danas djecu više neće slati u sedam kilometara udaljenu školu “Ivan Vušović” na Vidrovanu, dok mu Ministarstvo prosvjete i uprava škole ne obezbijede prevoz.

Kazao je da su mu odavno obećali da će riješiti taj problem, ali da tim povodom ništa nisu učinili za sedam mjeseci.

“Dok se ne vidim sa ministrom prosvjete Predragom Boškovićem lično i ne riješimo ovaj problem moja djeca neće više ići u školu”, kategoričan je Todorović.

Tu odluku je saopštio i predstavnicima Centra za socijalni rad koji su ga juče obišli.

“Molili su me da za dobro djece ne radim to. Ja upravo sve ovo radim za dobro moje djece. Škola ima kombi, ali izgleda ne za moju djecu. Prigradski prevoz ne postoji i ako ova država ne može djetetu da obezbijedi pravo - onda se propalo”, kazao je Todorović.

Prema Ustavu, osnovno obrazovanje u Crnoj Gori je obavezno.

Bošković tvrdi da svakodnevno dvoje prvaka vozi do škole i nazad.

“To je nešto preko sedam kilometara u jednom pravcu. Pored toga što je to veliki izdatak, moram i da prekinem obaveze koje imam na imanju ili da nekoga molim da mi djecu poveze do škole”.

On je istakao da škola ima kombi, ali “izgleda ne za moju djecu”.

“Prigradski prevoz ne postoji i ne tražim nikakvu milostinju, nego samo ono na šta moja djeca imaju pravo. Ako ova država ne može djetetu da obezbijedi pravo, onda se propalo. Kao da se sprdaju sa mnom i djecom“.

„Seljak sam, ali bih taj problem riješio za jedan dan a oni ne mogu za sedam mjeseci. Zato ću djecu samo u ponedjeljak odvesti u školu i reći učiteljici da više dolaziti neće dok im se ne obezbijedi prevoz. I neću se zaustaviti samo na ovome. Obratiću se i drugim institucijama pa će se valjda naći neka koja će i mojoj djeci dati ista prava kao što imaju ostala djeca“.

Iz škole su pojasnili da je u proceduri postupak za zapošljavanje vozača, kako bi djeci iz Jasenova Polja i iz Šipačna konačno obezbijedili prevoz. Nakon što je bezuspješno pokušavao da stupi u kontakt sa Boškovićem, obratio se ministarki rada i socijalnog staranja Zorici Kovačević.

“Iako nijesam tražio sredinom prvog polugodišta Ministarstvo rada mi je uplatilo 200 eura kako bih djecu mogao da odvozim na nastavu. Hvala joj jer je ona jedina koja je obratila pažnju na moju djecu i mene”.

Bonus video: