Nikšićanin planira izgradnju opservatorijuma na Budošu

Igor bi želio da dio znanja prenese drugima, da sugrađanima, ali i svima koji vole nebo, pruži mogućnost da o tome saznaju što više
336 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2012. 21:28h

Astronomija je jedna od rijetkih nauka u kojoj amateri igraju važnu ulogu. Oni su doprinijeli mnogim važnim astronomskim otkrićima, ali i uspjeli da nauku, čiji naziv vodi porijeklo od starogrčkih riječi koje u prevodu znače „zakon zvijezda“, približe narodu.

Igor Perunović, dvadesetčetvorogodišnji mladić iz Nikšića, zaljubljenik u zvijezde i planete, namjerava da astronomiju približi sugrađanima, da im pruži mogućnost da im zvjezdano nebo bude na dohvatu ruke.

„Grupa nas entuzijasta, sastavljena od dvadesetak ljudi, različitih godišta, struka i zanimanja, a svima nam je zajedničko to što volimo nauku, namjeravamo da osnujemo astronomsko društvo i da organizujemo javno posmatranje zvijezda i planeta, da građanima približimo nauku u kojoj se još mnogo toga može otkriti“, kazao je Perunović, koji je sa zvijezdama i planetama počeo da se „druži“ još u osnovnoj školi.

Želio bi da znanje prenese drugima

Kako u Crnoj Gori ne postoji nijedno astronomsko društvo, Perunović kaže da mu je i to predstavljalo dodatnu otežavajuću okolnost da o astronomiji sazna i nauči što više. Snalazio se kako zna i umije i zadovoljan je naučenim.

Igor bi želio da dio tog znanja prenese drugima, da sugrađanima, ali i svima koji vole nebo

Sada bi želio da dio tog znanja prenese drugima, da sugrađanima, ali i svima koji vole nebo, pruži mogućnost da o tome saznaju što više.

„Nažalost, u Crnoj Gori ne postoji nijedno astronomsko društvo gdje bih mogao nešto novo saznati, naučiti, razmijeniti informacije. Nikada nijesam mogao naći istomišljenike u Crnoj Gori sa kojima bih mogao da podijelim znanje i naučim nešto novo. Iz tog nekog revolta odlučio sam se na korak da osnujem društvo“, priča mladić, koji je završio srednju saobraćajnu školu i radi u Opštini, u Sekretarijatu za saobraćaj.

Opservatorijum u dijelu grada gdje je svjetlost manja

Kada društvo bude zvanično osnovano, Igor i njegovi prijatelji namjeravaju da ispitaju „puls“ javnosti i vide koliko su Nikšićani zainteresovani za zvijezde i planete.

„Kada vidimo koliko su sugrađani zainteresovani za astronomiju napravili bismo opservatorijum u dijelu grada gdje je svjetlost manja, jer gradska svjetlost smeta prilikom posmatranja zvijezda. Vjerovatno bi to bilo negdje blizu Budoša, prema Carevom mostu“, objašnjava atronom-amater.

Iako mu je glavni cilj popularizacija astronomije kao nauke, opservatorijum bi bio i mjesto značajno za poboljšanje turističke ponude

Iako mu je glavni cilj popularizacija astronomije kao nauke, opservatorijum bi bio i mjesto značajno za poboljšanje turističke ponude. Pošto je njegova druga ljubav modelarstvo, Igor namjerava da u sklopu društva formira i sekciju za raketno i vazduhoplovno modelarstvo.

Mars, pa ostale planete

Kada su zvijezde u pitanju, Igor se ne može odlučiti za najdražu. Zato zna koju bi planetu volio da posjeti i sazna nešto više o njoj. To je Mars, planeta koja je dobila ime po rimskom bogu rata i koju još zovu i Crvenom planetom, zbog crvenkastog izgleda kada se gleda sa Zemlje. „Astronomija je oblast koja još nije dovoljno otkrivena. Još niko ne zna koliko je svemir veliki i da li uopše ima kraja i to je oblast gdje amateri igraju značajnu ulogu. Tu je i uvijek zanimljivo i inspirativno pitanje da li postoji život na drugim planetama“, kaže Igor, pokazujući slike planeta koje se nalaze u njegovoj radnoj sobi.

Galerija

Bonus video: