Nikšićanin u Šangaju: Za Kineze pršut “jak” ali ga rado jedu

Osim podrške fakulteta, kako je istakao, nesebičnu pomoć imao je i od Tanje Dukić iz Srbije
2629 pregleda 1 komentar(a)
Nikola Šćepanović, Foto: Privatna arhiva
Nikola Šćepanović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 11.04.2019. 15:47h

Nikšićanin Nikola Šćepanović, koji studira u Šangaju, nedavno je na Danima kulture, u sklopu 123. rođendana Shanghai Jiao Tong (SJT) Univerziteta, predstavio Crnu Goru, njenu kulturu i gastronomiju.

“Dani kulture su najveći događaj na SJT Univerzitetu. Pokušao sam da kroz hranu upoznam kinesku javnost sa Crnom Gorom i crnogorskom kulturom. O Crnoj Gori se ne zna puno, još manje o našim običajima i kulturi. Koristim svaku priliku da govorim o Crnoj Gori i promovišem naše vrijednosti, kako kulturološke tako i društvene”, kazao je Šćepanović.

Osim podrške fakulteta, kako je istakao, nesebičnu pomoć imao je i od Tanje Dukić iz Srbije, koja je u Šangaju na doktorskim studijama i koja je takođe na Danima kulture promovisala svoju zemlju.

„Priganice i pita su jela koje sam uspio da pripremim, kao izvorna crnogorska jela, mada sam u želji da bude veći izbor napravio i slane i slatke palačinke, sutlijaš i 'našu' rusku salatu. Neizostavan je bio i crnogorski pršut, koji je odmah 'nestao', kao i 'Plantažina' vina. S obzirom na ograničenost uslova za pripremu veoma sam zadovoljan kako je sve ispalo. Bilo mi je zadovoljstvo što sam učestvovao na ovom događaju, a naročito jer se pokazalo da su i moje kolege sa uživanjem probali pripremljenu hranu“, kazao je Nikola koji studira električni i elektronski inženjering, na odsjeku sajber sekjuriti.

Kinezima je, kako ističe, crnogorska hrana previše „jaka“, a nada se da će sledeće godine uspjeti da proširi „meni“ i da će mu društvo praviti još neko iz Crne Gore.

Bonus video: