Nikšićka Gimnazija obilježila 106 godina postojanja

“Ne smijemo zaboraviti da se ova škola gradi skoro 11 decenija, i da smo svi mi danas njeno djelo, ali da treba da budemo i njeni graditelji", istakao je Nikolić
1463 pregleda 1 komentar(a)
Boris Nikolić direktor gimnazije "Stojan Cerović", Foto: Privatna arhiva
Boris Nikolić direktor gimnazije "Stojan Cerović", Foto: Privatna arhiva

Misija nikšićke Gimnazije „Stojan Cerović“, kako je kazao direktor pomenute vaspitno-obrazovne ustanove, Boris Nikolić ista je kako 1913. godine, kada je škola osnovana ukazom kralja Nikole o osnivanju četvororazrednih gimnazija u Nikšiću, tako i danas.

„Obrazovanje je i dalje ideja koja vodi, a želju za sticanjem znanja svaka generacija zadovoljava u skladu sa mogućnostima koje su joj pružene. Moje poštovane kolege, osim što predano, posvećeno i krajnje odgovorno kreiraju intelektualnu mapu mladih naraštaja, imaju još jednu važnu misiju - da ove mlade ljude nauče samopoštovanju i otkriju im plemenitost koju nose u sebi, a da toga često nisu ni svjesni”, kazao je Nikolić na svečanosti koja je organizovana povodom Dana škole.

Sa proslave 106 godina
Sa proslave 106 godina(Foto: Privatna arhiva)

Obilježavajući 106 godina trajanja Gimnazije učenici, profesori i uprava škole pripremili su kolažni program i pokazali svu kreativnost, ali i svestranost. A o uspjehu učenika škole najbolje svjedoče brojna priznanja, nagrade i diplome.

“Ne smijemo zaboraviti da se ova škola gradi skoro 11 decenija, i da smo svi mi danas njeno djelo, ali da treba da budemo i njeni graditelji. Svjesni činjenice da se nikada nećemo moći odužiti školi koja nam je dala svoju pripadnost, danas i uvijek imamo razloge za slavlje i ponos što njoj pripadamo. I svi smo mi dio nje, u njenom trajanju i svakom od nas, koji smo na bilo koji način vezani za ovu ustanovu, pripada nekoliko trenutaka”, istakao je Nikolić.

Veliku podršku na tom putu uspjeha, prema njegovim riječima imaju od strane roditelja, lokalne samouprave, ministarstva prosvjete i nauke i prijatelja škole.

“I u narednom periodu nastojaćemo da realizujemo brojne projekte, jer kvalitetno opremljen radni ambijent podsticajan je za stvaralaštvo i intelektualnu nadogradnju mladih generacija, rođenih u vremenu informacionog društva i online učenja”, poručio je direktor Gimnazije.

Program je vodila učenica Ksenija Popović koja je kazala da sadašnje generacije učenika nastoje da slijede put generacija koje su proslavile nikšićku Gimnaziju, ali i da utkaju nešto svoje.

“Gimnazijalci imaju jasan cilj prema kome bi trebalo da usmjere zalaganja i svoju misao. Teškoće na putu prema uspjehu mladima su izazov. Učimo da razvijamo duh slobodnog mišljenja i osjećaj lične odgovornosti”, poručila je Popović.

Svačanost povodom Dana škole nastaviće se sjutra zabavnim programom – tradicionalnim maskenbalom koji organizuje đački parlament.

Bonus video: