Nikšićki komunisti evocirali uspomene: Danas je (bio) Dan republike

Komnen Perišić, sekretar opštinskog komiteta, podsjetio je kako je formirano Antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) i koje su to odluke donesene u Jajcu
957 pregleda 0 komentar(a)
Nikšićki komunisti, Foto: Nikšićki komunisti
Nikšićki komunisti, Foto: Nikšićki komunisti

Nekada je 29. novembar bio poseban datum – Dan Republike, koga se mnogi sa nostalgijom sjećaju.

U čast dana kada je u Jajcu 1943. godine održano drugo zasjedanje AVNOJ-a i koji se nakon Drugog svjetskog rata u SFRJ slavio kao Dan Republike, nikšićki komunisti i predstavnici Organizacije boraca narodnooslobodilačkog rata održali su svečanu sjednicu i evocirali uspomene na datum koji se slavio sve do 14. novembra 2002.godine kada je ukinut odlukom Savezne skuštine SR Jugoslavije.

Komnen Perišić, sekretar opštinskog komiteta, podsjetio je kako je formirano Antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) i koje su to odluke donesene u Jajcu.

"Tada je osnovana prva partizanska vlada pod nazivom Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije u koju su ušla i dva crbogorska predstavnika – Ivan Milutinović i Mile Peruničić. Među najznačajnije odluke spada i proklamovanje ravnopravnosti svih južnoslovenskih naroda, odnosno formirana je Jugoslavija kao federativna zajednica", kazao je Perišić.

Pomenuo je Perišić i treće zasjedanje AVNOJ-a koje je održano 1945.godine u Beogradu i kojim je ANOJ pretvoren u Privremenu narodnu skupštinu.

"Na sjednici od 11. novembra 1945.godine Privremena narodna skupština proglašena je za Ustavotvornu, koja je poslije izbora održala sjednicu 29. novembra 1945. a čiji prvi akt je bio proglašenje Republike – Demokratske Federativne Jugoslavije. Tim svečanim činom AVNOJ je izvršio svoj veličanstveni zadatak", zaključio je Perišić.

Bonus video: