Nikšićki vatrogasci borave u zgradi koja je prije 70 godina bila zatvor

Ukoliko njihovi problemi ne počnu da se rješavaju, dogovoriće se na koji način će nastaviti borbu za svoja prava i egzistenciju porodica
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.10.2011. 18:27h

Dok je trajala požarna sezona, nikšićki vatrogasci nijesu željeli da iznose svoje probleme, i da u vrijeme dok svuda okolo gori pričaju o platama koje mjesecima ne primaju, i o uslovima u kojima rade. Zato su sada odlučili da progovore ali im smeta što svake godine pričaju istu priču i što se uvijek sve svodi samo na obećanja.

“Ništa od onog dogovora koji je postignut sa Opštinom da će nam plata biti od 5. do 10. u mjesecu. Već je sredina oktobra, a mi čekamo julsku platu. Našim porodicama je do maksimuma ugrožena egzistencija i stvarno ne znamo šta da radimo. Čekamo platu za jul koju smo davno zadužili i koju ćemo samo iskoristiti da te dugove vratimo. Nama su već stigli računi za oktobar, a od nečega treba i živjeti. Od čega”, zapitao se predstavnik nikšićkih vatrogasaca Đorđije Marković.

Uslovi kao u 21. vijeku

Vatrogasci se žale i što se ništa nije uradilo da se poboljšaju uslovi u kojima rade. Borave u zgradi koja je prije skoro 70 godina bila zatvor, u kojoj otpadaju zidovi, podovi su skoro svi propali, bez kreveta i stolica. U šali kažu da vjeruju da je tadašnji zatvor bio komforniji od uslova u kojima oni sada rade.

Marković

“Ovdje provodimo po 24 sata, a uslovi su kakvih nema u 21 vijeku. Došla je komisija, utvrdila činjenično stanje i sve je ostalo na tome. Nemamo stolice, spavaone su u užasnom stanju, ležajevi su nabavljeni prije 20 godina od neke humanitarne donacije. Pomoć iz nekih bolnica, valjda. Sve je ovdje ruinirano”, kazao je Marković.

Vatrogasci ističu da su uvijek kolektivne interese stavljali ispred ličnih, da je uvijek bila važnija nečija kuća koja gori ili neka nesreća od činjenice da su njihove porodice gladne, ali “sada im je dogorjelo do nokata”.

“Kada god smo se nekome obratili za pomoć, naišli smo na zatvorena vrata. Kod onih koji su nam vrata ‘odškrinuli’ bilo je samo obećanja od kojih ni mi ni naše porodice ne možemo da živimo. Puni smo priče o evropskim integracijama. Izgleda da ćemo i mi morati da se obratimo za pomoć međunarodnim institucijama jer možda nas oni čuju, a svima koji danas u Crnoj Gori štrajkuju poručujemo da imaju punu podršku nikšićkih vatrogasaca”, poručio je Marković u ime 63 zaposlena radnika.

"Ovako se više ne može..."

U ponedjeljak će vatrogasci razgovarati sa načelnikom Službe zaštite i spasavanja Dimitrijom Tomaševićem, a očekuju da će na razgovor doći i predsjednik Opštine Nebojša Radojičić.

“Očekujemo da tim predsjednika Opštine dođe i obiđe prostorije u kojima boravimo, da vide da li je ovo adekvatan smještaj za bilo koga. Ovako se više ne može, da mi svaku platu čekamo mjesecima, da nekoga molimo za ono što nam pripada. To više ne smijemo da dozvolimo. Ovo nije dobrovoljno vatrogasno društvo i ovdje se ne radi volonterski, nego za novac”, poručio je Marković.

Ukoliko njihovi problemi ne počnu da se rješavaju, vatrogasci će se dogovoriti na koji način će nastaviti borbu za svoja prava i egzistenciju porodica.

Vozila neregistrovana

“Imamo skupocjena vozila, ali ne i smještaj za njih. Nabavili smo ih prije skoro godinu i po i ni do danas nijesu registrovana. Kada gori nekome kuća idemo tim vozilima svjesni da kršimo zakon, ali ne možemo da ne izađemo i intervenišemo, da ljude ostavimo bez naše pomoći”, kazao je Marković.

Nemaju kome da se obrate za odgovore

Marković je naglasio da vatrogasci ne znaju koliko imaju beneficiranog radnog staža, koliki je dodatak na otežane uslove rada.

“Nemamo kome da se obratimo za te odgovore, jer gdje god odemo svi kažu da su nenadležni, da smo se javili na pogrešnu adresu, a tamo gdje nas upute vrata su nam uglavnom zatvorena. Stvarno smo ni na nebu ni na zemlji, što se tiče nekih prava, ne znamo po kakvom zakonu o Službi zaštite radimo, kako funkcionišemo. Vatrogasac je vatrogasac pa bio on u Nikšiću, Budvi ili Rožajama. Mi očekujemo julsku platu, drugi avgustovsku, a neko prima redovno. Dok je naša plata 300 eura, ima i onih koji primaju po 800. Voljeli bismo da nam neko objasni zašto je to tako”, kazao je Marković.

Bonus video: