Nikšićko selo pretvaraju u tor: Dok se švercovalo put je bio potreban

Odluka nadležnih u BiH i Crnoj Gori da zatvore 44 ilegalna granična prelaza uznemirila stanovnike nikšićkog sela Koravlica
384 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2013. 19:51h

“Koravlice mila i rođena, blago curi kojoj si suđena”.

Tako se nekada pjevalo u selu Koravlica, 65 kilometara udaljenom od Nikšića, a osam od Bileće.

“Dok je bila pruga, Koravlica je bila najljepše selo u nikšićkoj opštini, a sada je najzabačenije, jer svi imaju put, a nama i ovaj što smo napravili samodoprinosima hoće da zatvore”, priča sedamdesetsedmogodišnji Vaso-Mujo Papić.

Iako Koravlica teritorijalno pripada opštini Nikšić, da bi se do sela stiglo potreban je zeleni karton jer se mora ući u Bosnu i Hercegovinu a onda, nakon nekoliko stotina metara, skrenuti u selo koje je na crnogorskoj teritoriji. Prethodno čeka još jedna ekipa bosanske granične policije.

“Teritorijalno pripadamo Crnoj Gori, ali smo vezani za Republiku Srpsku, za Bileću. Tamo idemo za namirnice, kod ljekara, tamo nam djeca završavaju srednju školu, pojedini su tamo našli i posao. Svakodnevno pola stanovništva ide za Bileću”, priča najstariji stanovnik sela, osamdesetosmogodišnji Milosav Papić.

"Bez puta i Bileće nemamo kud”: Vaso i Milutin Papić

Ono što je uznemirilo stanovnike sela koje ima 55 žitelja je odluka nadležnih vlasti BiH i Crne Gore da zatvore 44 ilegalna granična prelaza, po 22 sa obje strane. Riječ je, uglavnom, o šumskim putevima i stazama koje koristi lokalno stanovništvo u pograničnom području, ali i preko kojih se često odvija i šverc robe.

“Dok se ovuda švercovalo, a svi su to znali, niko nije zatvarao puteve. Sada šverc presta a oni prave barikade i zatvaraju put. Hoće u tor da nas zatvore”, negoduju mještani.

“Da je put bio do sada zatvoren otvorili bi ga u 21. vijeku, a ne da sada zatvaraju. Nama bez puta i Bileće nema života. Taksi do Bileće je pet eura, a do Nikšića 30. Nemamo ni autobusa do Nikšića, i kako bih sa 200 eura od kojih živimo nas troje mogao da plaćam taksi i idem u Nikšić po ljekove i namirnice”, negoduje Mujo Papić.

Dodaje da lokalna vlast u Nikšiću nikada nije vodila računa o njima. Kao da su, kako reče, zaista stanovnici druge države.

Jedan od puteva na kojem je planirana rampa

Sa time je saglasan i njegov rođak Milutin Papić.

“I pozicija i opozicija nas se sjeti kada je kakvo glasanje u pitanju. Sve su nam obećavali vodu, put, ali izbori prođu, a obećanja niko ne ispuni. Ako nam zatvore put nećemo moći ni brašno da uzmemo, ni stari i bolesni da se liječe, jer ćemo biti ničiji – ni na nebu, ni na zemlji. Onda je najbolje da se odvojimo od Crne Gore, ili da tražimo negdje azil. Što da se maltretiram svakodnevno sa jednom i drugom policijom, da prelazim granice i barikade? Otići ću negdje da slobodno živim, jer sve mi se čini da sam od kada nema Jugoslavije, ostao bez države”, vidno iznerviran priča pedesetšestogodišnji Milutin Papić.

U Koravlicama žive dva bratstva – Papići u gornjem dijelu sela, a Perućice u donjem. Svi se nadaju da će put do Bileće ostati prohodan. Iz Ministarstva BiH su kazali da će na putevima koje koriste mještani biti postavljene rampe a lokalnom stanovništvu će biti dostupni ključevi, dok će drugi ilegalni prelazi biti zatrpani zemljom ili prepriječeni betonskim blokovima.

„Samo da ne stave blokove”: Bosa Perućica

“Kada bi nam zatvorili put bili bismo u totalnoj izolaciji. Mi smo vezani za Bileću. Nadam se da će staviti samo rampu, ali ne i blokove”, kazala je Bosa Perućica koja živi sa sinom, a povremeno joj dolazi i kćerka koja radi u Trebinju.

Devetnaestogodišnji Branko Perućica svakodnevno ide biciklom za Bileću.

“Radim u vatrogasnom u Bileći i svaki dan biciklom idem na posao. Do tamo mi treba oko pola sata. Odlučio sam da ostanem na selu jer, bez obzira na teškoće koje ovakav život nosi, meni je ovdje lijepo. Zato nam je i put do Bileće neophodan. Daleko je nama Nikšić. Sjećam se kada me krava ubola prije nekoliko godina - da su me vozili za Nikšić možda bi kasno bilo za mene. Ovako, Bileća je tu za sve što nam treba”, kazao je Branko.

Projekat zatvaranja ilegalnih graničnih prelaza između BiH i Crne Gore se finansira iz donacije koju je obezbijedila Švajcarska. Na granici između BiH i Hrvatske ranije je zatvoreno čak 116 ilegalnih prelaza. Kada riješi prelaze prema Crnoj Gori, BiH će ostati još šest prelaza prema Srbiji.

Nama život znači

Od 55 stanovnika sela njih petnaestak su mladi, dok 14 ima više od 70 godina.

“Ti đaci će za koju godinu otići iz sela. Ove godine umrlo je devetoro, a i nas 14 ćemo brzo. Takva nam je nesretna budućnost – 30 umire - jedno se rađa. Ako nam ovo zabetoniraju onda piši propalo.

Razumijem ja da se se ilegalni prelazi moraju zatvoriti, da od Debelog brijega do Šćepan polja ima 80 divljih prelaza, ali nama ovaj put znači život. Hoće li biti milostivi i ne zatvarati ga vidjećemo”, rekao je Milosav Papić.

Galerija

Bonus video: