Nikšiću najviše novca i 2015.

To je 1,5 miliona više u odnosu na prošlu godinu. Pravo na trošenje tog novca imaće 16 od 23 opštine
4 komentar(a)
Dragoslav Šćekić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dragoslav Šćekić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 16.01.2015. 20:32h

Egalizacioni fond će ove godine raspolagati novcem u vrijednosti od 24 miliona eura.

To je 1,5 miliona više u odnosu na prošlu godinu. Pravo na trošenje tog novca imaće 16 od 23 opštine.

Egalizacioni fond, kao jedan od izvora finansiranja opština, ustanovljen je Zakonom o finansiranju lokalne samouprave i koristi se kao instrument za ujednačavanje finansijski slabijih opština.

Prema planu akontativne raspodjela fonda, u koji “Vijesti” imaju uvid, na najviše novca ove godine moći će da računa Opština Nikšić kojom rukovodi Veselin Grbović, u iznosu od 4,8 miliona. Ta opština je i prošle godine bila vodeća sa 4,2 miliona.

Na drugom mjestu je Bijelo Polje sa 3,8 miliona. To je za 200 hiljada manje nego u uporednom godišnjem periodu.

Berane, čiji je predsjednik Dragoslav Šćekić, dobiće 2,5 miliona, a Plav 657,5 hiljada. Te dvije opštine dobiće manje novca u odnosu na prošlu godinu, i zmeđu ostalog, i zbog toga jer su se iz njih izdvojili Petnjica i Gusinje. Nove opštine su uvrštene u plan raspodjele fonda. Gusinju je pripalo 291,5 hiljada, a Petnjici 490 hiljada eura.

Milionske iznose dobiće Cetinje ( 2,4 miliona), Rožaje (dva miliona), Pljevlja ( 1,6 miliona ) i Danilovgrad ( 1,2 miliona).

Andrijevici je pripalo 803 hiljade, Žabljaku 427 hiljade, Kolašinu 739 hiljada, Mojkovcu 673 hiljada i Šavniku 628 hiljada.

Prema Zakonu o finansiranju lokalne samouprave, pravo na korišćenje novca iz fonda ima ona opština čiji je prosječni fiskalni kapacitet po glavi stanovnika za posljednje tri godine (koje prethode godini za koju se vrši raspodjela) niži od prosječnog kapaciteta po glavi stanovnika svih opština za isti period.

Fiskalni kapacitet opštine utvrđuje se procjenom ukupnih lokalnih prihoda koje je opština mogla da ostvari iz sopstvenih izvora i ustupljenih državnih prihoda.

Lokalni fiskalni prihodi iz sopstvenih izvora uključuju opštinske poreze, takse i naknade, izuzev naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta.

Bonus video: