Niske temperature u Bijelom Polju "čuvaju" Ledenog zmaja

Izradom zmaja, koji je prvobitno zamišljen da prkosi niskim temepraturama, rodila se ideja o formiranju Festivala ledenih figura koji bi se svake zime održavao na bjelopoljskoj strani Bjelasice
91 pregleda 3 komentar(a)
Ledeni zmaj Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Ledeni zmaj Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 26.01.2017. 09:03h

Zahvaljujući debelom minusu koji je više od mjesec okovao Bijele Polje, Ledeni zmaj se još nalazi na gradskom trgu.

Na skulpturi od snijega i leda od Badnje večeri oko dvije sedmice je radilo petnaestak bjelopoljskih umjetnika i studenata Fakulteta vizuelnih umjetnosti, predvođenih Abazom Dizdarevićem.

"Često ono što nazivamo iracionalnim zapravo pokazuje snagu umjetnosti. Čin kojim su umjetnici pokazali da se i u ekstremnim uslovima, preko umjetnosti, moze uticati na promjenu stanja duha. To nam svakodnevno kazuju brojni osmijesi građana, pogotovu djece koja ne mogu sakriti ushićenje kad su blizu skulpture", kazao je Dizdarević.

Izradom zmaja, koji je prvobitno zamišljen da prkosi niskim temepraturama, rodila se ideja o formiranju Festivala ledenih figura koji bi se svake zime održavao na bjelopoljskoj strani Bjelasice.

Zmaj najviše privlači djecu i za kratko vrijeme je postao igraonica pod vedrim nebom.

"Kada vidimo i čujemo djecu i njihovu graju znamo da je ovaj projekat nekolicine entuzijasta uspio i nije nam žao što je pretrpio manja oštećenja", kazao je Dizdarević.

Ledeni zmaj je oživio legendu o zmaju iz Đalovića pećine, a ima Bjelopoljaca koji kažu da vjeruju da je on najava boljeg života. Prema legendi, na dnu Đalovića pećine živi ledeni zmaj koji bljuje ledeni vazduh od kojeg se u pećini formiraju veličanstveni stalagniti i stalktiti. On jednom u 100 godinu dolazi u centar grada, kada donosi ledene dane i važnu poruku. Tada mu, navodno, djeca, ali i odrasli mogu prići i šapnuti želju, a on će učiniti da se ona ostvari.

Bonus video: