Ništa od liječenja u "Kodri": Država nema para da plati

Prema ranijim najavama ministra zdravlja Budimira Šegrta, “Kodra” je trebalo da postane dio zdravstvene mreže još krajem juna, ali ni ugovor navodno još nije potpisan
128 pregleda 21 komentar(a)
Kodra, Foto: Luka Zeković
Kodra, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.09.2016. 14:14h

Pacijenti će besplatno moći da se liječe u “Kodri” tek od naredne godine, uprkos najavama nadležnih da će to biti moguće od jula 2016.

Dobro upućeni izvor kazao je “Vijestima” da je razlog odlaganja primjene ugovora koji još nije potpisan sa “Kodrom” nedostatak novca za tu svrhu u ovogodišnjem budžetu.

On tvrdi da će se ugovor sa “Kodrom” primjenjivati od 1. januara 2017. i da će budžetom za narednu godinu biti opredijeljena sredstva za liječenje u toj privatnoj klinici.

“Vijesti” saznaju da je Fond za zdravstveno osiguranje pripremio nacrt ugovora, na koji je Ministarstvo zdravlja dalo saglasnost, a koji će ovih dana da bude proslijeđen “Kodri” na razmatranje.

Iz Ministarstva zdravlja nijesu odgovorili da li je i kada će biti potpisan ugovor sa “Kodrom”, kao ni kada će pacijenti moći da se liječe o trošku Fonda u toj privatnoj bolnici.

Ministar zdravlja Budimir Šegrt ranije je kazao da će, shodno Vladinoj odluci, osiguranici iz Podgorice, Kolašina i Danilovgrada, koji imaju uput za bilo koji specijalistički pregled, moći da biraju da li će se liječiti u Kliničkom centru (KC) ili “Kodri”.

Usluge u “Kodri” će o trošku Fonda moći da dobiju i pacijenti iz ostalih crnogorskih opština, koji imaju uput za tercijarni nivo zdravstvene zaštite.

Riječ je o specijalističkim uslugama iz oblasti opšte, vaskularne i grudne hirurgije, urologije, oftalmologije, ortopedije, dok će iz oblasti hitne medicinske pomoći “Kodra” pružati usluge iz opšte hirurgije, ali bez traumatologije.

Šegrt je početkom juna na konferenciji za medije kazao da su očekivanja da će “Kodra”, nakon što odluka stupi na snagu, krajem tog mjeseca postati zdravstvena ustanova koja je uvrštena u mrežu.

Direktorica “Kodre” Dragica Perović-Ivanović kazala je početkom jula “Vijestima” da su spremni za dolazak pacijenata, da je u toku upoznavanje izabranih doktora sa procedurama i da se naredne sedmice čeka potpisivanje ugovora.

Najavila je da će pregledi i operacije u privatnoj klinici koštati državu koliko u KC i ostalim bolnicama i da će povećan broj pacijenata omogućiti da se to ne odrazi negativno na poslovanje.

Šegrt je ranije istakao da je novina odluke i to što će pacijenti moći da dobiju usluge iz oblasti oftalmologije, laboratorije i radiologije u svim domovima zdravlja, ali je precizirao da je to moguće tek od 1. januara naredne godine, kako bi se budžetom obezbijedila adekvatna sredstva.

Bonus video: