Ništa od puta koji je premijer Pljevljacima obećao prije 10 godina

Prilikom nedavne posjete Pljevljima, Đukanović je na pitanje kada Bobovci mogu očekivati asfalalt do svojih kuća, rekao da je “pitanje postavljeno kao da je to pitanje moje volje i da samo treba da zavučem ruku u džep i riješim pitanje jednog puta koji je dosta skup”
118 pregleda 2 komentar(a)
Predrag Bošković, Milutin Simović, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Predrag Bošković, Milutin Simović, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 15.07.2016. 19:42h

Izgradnja puta od pljevaljskog sela Kosanica do Bobova, dugog 23 kilometra, još nije počela, iako je još krajem 2009. obećano da će krenuti čim to vrijeme dozvoli.

Tada je potpisan ugovor o finansiranju, a danas je neizvjesno da li će se put uopšte raditi.

Savremeni asfaltni put Bobovcima je obećao premijer Milo Đukanović, tokom jedne od predizbornih kampanja 2006.

Deset godina kasnije, stiče se utisak da Đukanović ne gleda sa optimizmom na obećanje koje je dao mještanima.

Prilikom nedavne posjete Pljevljima, Đukanović je na pitanje kada Bobovci mogu očekivati asfalalt do svojih kuća, rekao da je “pitanje postavljeno kao da je to pitanje moje volje i da samo treba da zavučem ruku u džep i riješim pitanje jednog puta koji je dosta skup”.

“Vidjećemo kako možemo definisati finansijske pretpostavke za realizaciju tog puta”, rekao je Đukanović, poručivši Bobovcima da imaju strpljenja.

Sporazum o partnerstvu za finansiranje rekonstrukcije i izgradnje puta Kosanica - Bobovo - Meštrevac potpisan je 19. decembra 2009.

Potpis u ime institucija i kompanija koje bi trebalo da finasiraju gradnju stavili su tadašnji direktor Direkcije za saobraćaj Veselin Grbović, predsjednik Kompanije “Vektra Montenegro” Dragan Brković, ministar poljoprivrede Milutin Simović, direktor Direkcije javnih radova Žarko Živković, predsjednik Odbora direktora Rudnika uglja Predrag Bošković i bivši predsjednik Opštine Pljevlja dr Filip Vuković.

Procijenjena vrijednost radova je četiri miliona eura, od čega je po milion trebalo da obezbijede Direkcija za saobraćaj i kompanija „Vektra Jakić", a po 500.000 eura preostala četiri potpisnika sporazuma - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Direkcija javnih radova, Rudnik uglja i Opština Pljevlja.

Prema informacijama “Vijesti”, jedino je Ministarstvo poljoprivrede uplatilo svoj dio obaveza, nedugo nakon potpisivanja ugovora.

“Rudnik” se ugovorom obavezao da učestvuje u izgradnji puta kroz angažovanje mehanizacije i radne snage do iznosa od pola miliona eura.

Ugovorom se i “Vektra” bavezala da će uložiti milion eura, kroz angažovanje mehanizacije, kao i usluga asfaltne baze i betonjerke.

Potrebno 3,5 miliona za put do Meštrevca

Projekat rekonstrukcije i izgradnje puta obuhvata tri dionice: Kosanica - Glibaći, Glibaći - Bobovo i Bobovo - Jovići - Moraice - Jelov Panj, ukupne dužine oko 23 kilometra.

U kasnijoj fazi predviđeno je da se uradi još 17 kilometara puta do sela Meštrevac, na crnogorsko-bosanskoj granici.

Za tu dionicu puta potrebno je još oko 3,5 miliona eura.

Mještani Sela Kosanica, Glibaći i Bobovo put su u šali nazvali “KGB put”, kao akronim od naziva sela kroz koje prolazi.

Bonus video: