Nivo Skadarskog jezera prešao kritičnu tačku

„Mnoge stanovnike već smo pismenim putem upozorili da na vrijeme uklone namještaj i da budu spremni da se uključe u akcije", kazao je predsjednik MZ Crmnica
75 pregleda 2 komentar(a)
Skadarsko jezero, Foto: NP Skadarsko jezero
Skadarsko jezero, Foto: NP Skadarsko jezero
Ažurirano: 19.03.2013. 13:17h

Nivo Skadarskog jezera prešao je kritičnu tačku, a voda je stigla do stambene zgrade u neposrednoj blizini prostorija Mjesne zajednice (MZ) Crmnica.

Predsjednik te MZ Đuro Marković kazao je da su žitelji iz te oblasti upozoreni na opasnost od poplava.

„Mnoge stanovnike već smo pismenim putem upozorili da na vrijeme uklone namještaj i da budu spremni da se uključe u akcije Službe zaštite i spašavanja, ako bude potrebe za zbrinjavanjem starih i nemoćnih“, kazao je Marković agenciji MINA.

“Na seoskom području došlo je do novog rasta nivoa Rijeke Crnojevića i Skadarskog jezera”

On je naveo da je Operativni štab Opštine Bar upoznat sa situacijom, i da je napravljen je plan akcije.

“Na Virpazar će ukoliko nivo jezera bude još porastao, stići ekipe javnih preduzeća Vodovod i kanalizacija i Komunalnog kao i članovi Službe zaštite”, rekao je Marković.

On je saopštio da je u Limljanima je ponovo proradilo još jedno klizište u mjestu Koštanje.

Opština je, kaže Marković, prije dva dana poslala bagere preduzeća Milović da rasčiste tu dionicu, ali je sinoć klizište ponovo proradilo i saobraćaj na tom dijelu puta je u prekidu.

Portparol Prijestonice Miloš Prelević kazao je da su nove padavine u cetinjskoj opštini uslovile nekoliko intervencija nadležnih službi gradske uprav i rast vodostaja na seoskom području.

U Dodošima je voda ušla u dva objekta, a u Žabljaku Crnojevića sinoć poplavljen jedan stambeni objekat

U saopštenju se navodi da je Služba zaštite i spašavanja u tokom protekla 24 sata imala tri intervencije, a da na gradskom području nijesu zabilježene veće štete.

“Na seoskom području došlo je do novog rasta nivoa Rijeke Crnojevića i Skadarskog jezera”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je u odnosu na juče, registrovan rast vodostaja Rijeke Crnojevića od blizu 30 centimetara, a da su mjesno šetalište u istoimenom naselju i objekti u okolini i dalje pod vodom.

“Sinoćnje padavine uslovile su i rast vodostaja kod naselja Dodoši i Žabljak Crnojevića. Prema današnjim podacima, u odnosu na prethodni dan, nivo vode veći je za 15 centimetara”, kaže se u saopštenju.

U Dodošima je voda ušla u dva objekta, a u Žabljaku Crnojevića sinoć poplavljen jedan stambeni objekat, a znatan dio domaćinstava u priobalnom području Riječke nahije sinoć je usljed nevremena, ostao bez struje.

Nadležne ekipe, kako su dodali iz Prijestonice, redovno obilaze seosko područje, i Gradska uprava u stalnoj komunikaciji sa predstavnicima mjesnih zajednica sa ugroženog područja.

Bonus video: