Njemci zasolili čorbu, traže 780.000 eura

“Vijestima” je potvrđeno da je sa računa Opštine skinuto 76.000 eura, a još tridesetak hiljada od “Vodovoda”...
64 pregleda 0 komentar(a)
Budva desalinizacija vode, Foto: Čitalac
Budva desalinizacija vode, Foto: Čitalac
Ažurirano: 28.04.2017. 19:44h

Njemačka kompanija “WTE desalinizacija morske vode“ blokirala je juče račune Opštine Budva i “Vodovoda” i prinudno naplatila više od 100.000 eura.

“Vijesti” nezavnično saznaju da je aktivirana jedna od mjenica, u iznosu od 780.000 eura.

Njemačka kompanija obezbijedila je opremu za postrojenje za deslinizaciju morske vode na rtu Zavala i sestra je firma kompanije “WTE otpadne vode“ koja gazudje kolektorom na Vještici.

Opština i “Vodovod”, navodno, nijesu znali za dugovanje.

Prema saznanjima “Vijesti”, naplaćeno je 76.000 eura koliko je bilo na računu Opštine i tridesetak hiljada od “Vodovoda”.

Nova blokada računa grada uslijedila je nakon što su se iz uprave pohvalili da je Privredni sud odlučio da je njemačka kompanija dužna da u parničnom postupku dokaže da im Opština, na ime neplaćenih kreditnih obaveza i održavanja postrojenja za tretman otpadnih voda na Vještici, duguje 14,5 miliona eura.

Postrojenje za desalinizaciju morske vode prije tri godine je preuzeo “Vodovod”.

Priča o desalinizaciji morske vode, koja se uveliko istražuje u Specijalnom državnom tužilaštvu, započela je još prije deceniju, a pokrenula je tadašnja firma makedonskih biznismena okupljenih oko „Montenegro osmoze“.

Ubrzo su u priču ušli i Njemci.

“WTE Desalinizacija morske vode” zaključila je 2008. sa “Vodovodom” ugovor o preuzimanju pitke vode.

Ugovor je nepovoljan, jer se “Vodovod” obavezao da vodu preuzima i tokom zimskih mjeseci iako za to nije bilo potrebe.

Postrojenje praktično nikada nije ni profunkcionisalo u punom kapacitetu, odnosno radilo je u nekoliko navrata tokom sušnih ljetnjih mjeseci 2008. i 2009.

Računi su, međutim, redovno dostavljani “Vodovodu”.

Opština je potom preuzela postrojenje i ovlašćenja prenijela na kompaniju “Mediteran WTE”, u kojoj lokalna uprava ima 49 odsto kapitala, a ostatak je u vlasništvu aninimnog Španca Rubena Eskudera.

Da bi se oporemilo postrojenje, Njemci su u maju 2008. uzeli kredit od 5,3 miliona za koji je Opština bila garant.

Skupština Opštine Budva prethodno je donijela Odluku o pristupanju društvu “Mediteran WTE” i postala vlasnik 49 odsto osnivačkog kapitala.

Istog dana je i donijela Odluku o davanju garancije na dugoročno zaduženje preduzeća “Mediteran WTE” za dobijanje kredita od ukupno 8.358.369,36 eura, u koji su uključena i pomenuta 5,3 miliona.

Đorđe Pavlović preduhitrio Njemce, prinudno bi da naplati 120.000 eura

Njemci nijesu uspjeli da uzmu više novca sa računa Opštine jer ga je prethodno blokirala budvanska kompnija „Geomont“, građevinskog biznsimena Đorđa Pavlovića, na iznos od 120.000 eura. Riječ je o neizmirenim obavezama bivše vlasti za projekte u kojima je građevinska firma bila angažovana. Blokada je uslijedila na osnovu sudske presude.

Pavlović se u medijima pominjao u avgustu 2015. godine, kada je, zajedno sa tadašnjih opštinskim funkcionerima, bio uhapšen pod sumnjom da je učestovao u malverzacijama oko gradnje platoa na Jazu. On je bio član opštinske komisije za procjenu radova na gradnji platoa na Jazu.

Bonus video: