Njujork tajms: Umjesto Dubrovnika posjetite Kotor

"Povratak u grad, divljenje starogradskoj arhitekturi Kotora, uključujući i centralnu toranj sa satom, sagrađenu 1602. godine, je razonoda bilo da je dan ili noć", navodi se u članku Njujork tajmsa
7101 pregleda 5 komentar(a)
Kotor, Foto: Shutterstock
Kotor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.06.2019. 11:44h

Američki časopis Njujork tajms (NY Times), u svom članku "Šest mjesta koja treba da posjetite u Evropi kako bi se sklonili od gužve", preporučuje svojim čitaocima da umjesto Dubrovnika posjete Kotor.

Udaljeni samo 90 kilometara jedan od drugog hrvatski Dubrovnik i crnogorski Kotor predstavljaju upečatljive jadranske gradove koji su nekada bili pod vlašću Venecije.

Međutim dok se Dubrovnik bori sa pretjeranim brojim turista, Kotor se bori da zadobije pažnju, prenosi Njujork tajms.

Dubrovnik je već drugo vremena "glavna zvijezda" hrvatske obale, i prije nego što je popularnost još više skočila kada su producenti serije "Igre prijestola" odlučili da izbaberu ovaj hrvatski grad za ovu planetarno popularnu HBO seriju.

Ali holivudska svijetla kombinovana sa sve većom posjetom kruzera, tokom posljednje dekade podigli su broj posjetioca u Dubrovniku, i prijete ogromnim brojem turista, tolikim da je čak i 1.000 rezidenata Starog grada u problemu da na dnevnoj bazi prima i po 10 puta više pojsetioca.

Čak se i UNESCO javio 2016. godine, da upozori Dubrovnik da je njegov status svjetske kulturne baštine ugrožen.

Gradske vlasti su pokrenule kampanju "Poštuj grad", pa tako su limitirali broj posjetioca sa kruzera (koji čine 60 odsto turista od 1,2 miliona koliko posjete na godišnjem nivou Dubrovnik) na 4.000 prije podne i 4.000 poslije podne.

Njujork tajms navodi da ako se i ovo čini kao gužva, onda je Kotor pravi grad za turiste.

Na kraju Bokokotorskog zaliva i obrubljen planinama leži grad.

Tvrđava koja je izrgrađena između 12. i 14. vijeka, ispunjena starim crkvama, kafićima i kućama sa terakota krovovima.

U 2018. godini Kotor je posjetilo 140.000 turista, što je samo djelić ako se uporedi sa Dubrovnikom.

Gradske zidine koje su glavna atrakcija grada rezervisane su za one sa dobrom kondicijom. Strme kamene stepenice vode do samog vrha nekih 250 metara u visinu do tvrđave Svetog Jovana (Sanđovani).

Novinar Njujork tajmsa opisuje gradsko jezgro kao simpatično mjesto gdje se čuje razgovor pravoslavnih sveštenika, a gdje kamenim ulicama "suvereno vladaju mačke" (postoji čak i Muzej mačaka).

Izleti brodom obilaze Gospu od Škrpjela, crkvu na ostrvu.

"Povratak u grad, divljenje starogradskoj arhitekturi Kotora, uključujući i centralnu toranj sa satom, sagrađenu 1602. godine, je razonoda bilo da je dan ili noć", navodi se u članku Njujork tajmsa. "Poslije zalaska sunca, pitajte za sto na terasi u Bastionu pored sjeverne gradske kapije da biste probali lokalne morske plodove. Zatim se vratite prema glavnoj kapiji kroz aleje gdje djeca igraju fudbal a mornari piju pivo", preporuka je Njujork tajmsa.

Bonus video: