Nobelovac sa korijenima iz Crne Gore

“Nakićenović je idealan kandidat za ovaj veoma uticajan položaj. Oduševljen sam da Crna Gora podržava njegovu nominaciju”, rekao je austrijski ministar Andra Ruprehter
171 pregleda 8 komentar(a)
Nobelova nagrada, Foto: Nobelprize.org
Nobelova nagrada, Foto: Nobelprize.org
Ažurirano: 03.10.2015. 15:15h

Kandidat Crne Gore i Austrije za mjesto šefa Savjeta svjetske klimatske konferencije, koja će se u decembru održati u Parizu, biće Nebojša Nakićenović, zamjenik generalnog direktora Međunarodnog instituta za primijenjenu analizu sistema (IIASA) i bivši redovni profesor Tehnološkog univerziteta u Beču.

Nakićenović, jedan od najpoznatijih svjetskih stručnjaka iz oblasti klimatskih promena, član grupe koja je dobila Nobelovu nagradu, rođen je 1949. u Beogradu, a u njegovoj biografiji se navodi da je porijeklom iz Crne Gore.

Za predsjedavajućeg ga je predložilo austrijsko Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva, životne sredine i vodoprivrede, a podršku njegovom imenovanju dala je 9. jula i crnogorska Vlada.

“On kombinuje skup akreditiva i učinaka koji su od suštinskog značaja za budućnost Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC)”, piše u obrazloženju Vlade.

Navodi se da je on “jedinstveno kvalifikovani kandidat”.

“Nakićenović je idealan kandidat za ovaj veoma uticajan položaj. Oduševljen sam da Crna Gora podržava njegovu nominaciju”, rekao je austrijski ministar Andra Ruprehter.

Nakićenović je završio studije na bečkom Univerzitetu, na Fakultetu za privrednu informatiku, gdje je 1984. promovisan kao doktor socijalnih i ekonomskih nauka. Predavao je na Tehničkom fakultetu u Gracu i naučni je savjetnik Savjeta za klimu i energetiku UN.

Sproveo je niz istraživanja, među koje spadaju dugoročni razvoj tehnoloških promjena, ekonomske perspektive i promjena klime, posebno na polju energetskih, mobilnih i informativnih tehnologija.

Izbori krajem sedmice u Dubrovniku

Nakićenović je bio saradnik u svim izvještajima IPCC-a, a 2007. je bio u grupi naučnika IPCC-a koji su dobili Nobelovu nagradu za mir. Bio je i direktor Globalne procjene o energetici (GEA).

Kandidate za predsjedavajućeg imenuje zemlja članica IPCC, ali se on bira na osnovu ličnih zasluga i ne predstavlja nijednu pojedinačnu državu. Izbori će se održati tokom zasjedanja IPCC-a u Dubrovniku od 5. do 8. oktobra. Očekuje se da Konferencija u Parizu bude prelomna u borbi protiv klimatskih promjena i da će se na njoj donijeti zaključci koji će biti obavezujući za sve države.

Bonus video: