"Normal" rušio dio hotela "Crna Gora" da bi sačuvao stubove

U okviru izgradnje “Hiltona”, 8. avgusta je nezakonito porušen dio hotela, što su utvrdili i nadležni iz Uprave i Ministarstva održivog razvoja i turizma
52 pregleda 16 komentar(a)
hotel Crna Gora, Foto: Zoran Đurić
hotel Crna Gora, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 18.12.2013. 07:27h

Nedavno, drugo po redu, rušenje dijela hotela “Crna Gora”, u stvari je pokušaj da se zaštite preostali stubovi, ali i samo gradilište, tvrde u Upravi za inspekcijske poslove.

Pojasnili su da su tri preostala stuba "uklonjena i konzervirana radi sigurnosti gradilišta" i njihovog očuvanja.

Investitor Žarko Burić, vlasnik firme "Normal company", krajem novembra je srušio cijelu terasu nekadašnjeg hotela, uključujući i stubove koji su "preživjeli" nezakonito rušenje 8. avgusta.

Iz Uprave su "Vijestima" saopštili da ih je investitor 28. novembra obavijestio da su tri stuba uklonjena i “konzervirana”, što je, tvrde, u skladu sa izmijenjenim glavnim projektom, kojim je predviđeno i “ojačanje temeljne jame”.

“Projekat zaštite temeljne jame obuhvata i konzervaciju preostalog dijela južne fasade prema centralnom traktu sa kolonadom stubova i nadstrešnicom, pa je shodno tome investitor bio obavezan da na bezbjedan način demontira kolonadu stubova i preostali dio kamene fasade prizemlja radi očuvanja od oštećenja, kao i da ih u određenoj fazi izgradnje vrati u prvobitno stanje, koristeći metode konzervatorskih i restauratorskih radova”, odgovorila je “Vijestima” pomoćnica direktora za sektor za zaštitu životne sredine i prostora Uprave Biljana Jakić.

U okviru izgradnje “Hiltona”, Burić je 8. avgusta nezakonito porušio dio hotela, što su utvrdili i nadležni iz Uprave i Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Inspektor za građevinarstvo tada je, između ostalog, zabranio dalje rušenje kultnog gradskog hotela.

Iz Uprave su saopštili da Građevinska inspekcija redovno nadzire izgradnju “Hiltona”.

Bonus video: