Norvežani čiste Crnu Goru od kasetnih bombi

Očekuje se da će detekcija eksplozivnih naprava biti obavljena za dva mjeseca, koliko će vjerovatno trebati i za uklanjanje
109 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2013. 20:18h

Regionalni centar za podvodno deminiranje u Bijeloj, postigao je načelan dogovor sa nevladinom organizacijom Norveška narodna pomoć – NPA, o finansiranju projekta uklanjanja kasetnih bombi sa teritorije Crne Gore, zaostalih nakon NATO bombardovanja 1999. godine.

Informaciju “Vijesti” potvrdio je direktor Regionalnog centra Veselin Mijajlović, koji je dodao da bi sljedeće nedjelje trebalo da bude potpisan i ugovor o finansiranju tog projekta.

"Prilikom posljednjeg boravka u Sarajevu postignut je načelan dogovor sa predstavnicima organizacije Norveška narodna pomoć, o finansiranju projekta uklanjanja eksplozivnih naprava zaostalih od NATO bombardovanja. Na sastanku je bio prisutan i ambasador Crne Gore u BiH Ramiz Bašić", rekao je Mijajlović.

Dodao je da su Ministarstvu unutrašnjih poslova i drugim nadležnim službama proslijedili upite o informacijama o mogućim sumnjivim površinama na kojim se nalaze kasatne bombe u opštinama Podgorica, Danilovgrad i Rožaje.

"Preuzeta je obaveza i poslati su upiti, koji su usaglašeni sa standardima norveške organizacije. Prvo će da se obavi generalno izviđanje lokacija i detekcija ubojnih sredstava a nakon toga i uklanjanje. Očekujemo da će detekcija eksplozivnih naprava biti obavljena za vremenski period do dva mjeseca, koliko će nam vjerovatno trebati i za uklanjanje", pojasnio je Mijajlović.

Nije otkrio koliko novca su Norvežani izdvojili za ovaj projekat.

"Norvežani su već odobrili određenu sumu novca koja će biti podijeljena između Srbije, BiH i Crne Gore. Kada budu dostavljeni svi potrebni podaci o lokacijama i količini ubojnih sredstava, prdstavnici NPA će da odluče koliko novca će biti izdvojeno na realizaciju projekta u Crnoj Gori", kazao je Mijajlović.

Istakao je da Regionalni centar za podvodno deminiranje u Bijeloj trenutno, u cilju realizacije projekta, radi na obezbjeđivanju smještaja za ljude obučene za uklanjanje kasetnih bombi i drugih eksplozivnih naprava.

Norveška narodna pomoć - NPA je humanitarna organizacija Norveškog sindikalnog pokreta osnovana 1939. godine.

NPA se u svom radu rukovodi vrijednostima nacionalne i međunarodne solidarnosti, ljudskog dostojanstva, slobode i jednakosti. Danas, NPA je jedna od najvećih norveških nevladninih organizacija. Do sada je ta norveška organizacija finansirala uklanjanje eksplozivnih naprava sa teritorije Hrvatske, Srbije, BiH...

Galerija

Bonus video: