Norvežani i u Igalu proslavili Dan ustavnosti

Norvežani su prvi put u Igalo došli 1976. i mnogi od njih mu se godinama vraćaju. Oni su i najbrojniji inostrani gosti u Institutu “Dr Simo Milošević”
3 komentar(a)
Ažurirano: 17.05.2012. 20:07h

Norveški nacionalni praznik proslavljen je u Institutu “Dr Simo Milošević” u Igalu, u kome je na odmoru i liječenju 150 pacijenata iz te skandinavske zemlje.

Dan ustavnosti Kraljevine Norveške slavi se u toj skandinavnskoj zemlji od 17. maja 1814, kada je, poslije ostvarene nezavisnosti, izglasan i norveški ustav.

Praznik je obiljeležen svečanom povorkom kroz Igalo, u kojoj su bili Norvežani koji se odmaraju i liječe u Institutu i mještani, kao i prigodnim kulturno-zabavnim programom u kome je učestvovao KUD “Sloga” iz Đenovića.

"Pored prirodnih bogastava vaš veliki potencijal su srdačnost, toplina i neposrednost. Prijateljstvo naše dvije zemlje počelo je davno, a opština Herceg Novi je grad prijatelj sa gradovima Levangerom i Kristijansandom i naša saradnja je kontinuirana", kazao je predsjednik opštine Dejan Mandić, izražavajući zadovoljstvo što Norvežani i građani Herceg Novog zajedno proslavljaju praznik te skandinavske zemlje.

Norvežani su prvi put u Igalo došli 1976. i mnogi od njih mu se godinama vraćaju. Oni su i najbrojniji inostrani gosti u Institutu “Dr Simo Milošević”, a saradnja između zdravstveno-turističke ustanove u Igalu i norveške vlade, koja o trošku države šalje svoje sunarodnike na liječenje i oporavak u Igalo, traje skoro četiri decenije.

U tom periodu kroz tu zdravstvenu ustanovu prošlo je skoro 50.000 Norvežana kojima je bilo potrebno liječenje ili rehabilitacija.

Hilde Bjengord, glavna sestra norveškog programa u Institutu, je kazala da se norveški nacionalni praznik treći put slavi u Igalu “i svake godine je kao da smo kod kuće, što govori o gostoprimstvu koje dobijamo u Igalu i Crnoj Gori”.

Galerija

Bonus video: