Nova naučna saznanja: Berane se prvi put pominje u turskom popisu iz 1580. godine

"Malo nam je bilo čudno da je ovo 150. godišnjica postojanja Berana, a eto Berane je bilo zabilježeno u literaturi i u godišnjacima još 1580. godine"
254 pregleda 11 komentar(a)
simpozijum_1, Foto: RABRENOVIĆ
simpozijum_1, Foto: RABRENOVIĆ
Ažurirano: 29.11.2012. 21:06h

Profesori sa Univerziteta u Prištini dr Tadžida Zupčević-Hafiz i Nimetulah Hafiz saopštili su juče da se naselje Berane prvi put pojavljuje u jednom od turskih popisa iz 1580. godine i tako osporili godinu kada je formirano za skoro četiri i po vijeka.

Oni su na simpozijumu koji je juče priređen u Beranama povodom obilježavanja dva velika jubileja, stotinu godina od oslobađanja Berana od otomanske imperije i prisajedinjenja Crnoj Gori, i 150 godina od osnivanja grada, saopštili podatak da se Berane, kao sresko mjesto, ili centar sreza, prvi put pojavljuje u jednom od turskih popisa iz 1580. godine.

„Naš zadatak je bio da istražimo Berane u tursko-osmanlijskim izvorima, i to se pokazalo kao veoma dobro, jer smo došli do nekih podataka koji se razlikuju od ovih sa kojima se ovdje, koliko smo mogli da čujemo, raspolaže“, kazala je profesorica Zupčević-Hafiz u razgovoru za „Vijesti“.

„Naš zadatak je bio da istražimo Berane u tursko-osmanlijskim izvorima, i to se pokazalo kao veoma dobro, jer smo došli do nekih podataka koji se razlikuju od ovih sa kojima se ovdje, koliko smo mogli da čujemo, raspolaže“, kazala je profesorica Zupčević-Hafiz

Ona je objasnila da je riječ o godišnjacima, kao arhivskim dokumentima, i da je prva godina pojavljivanja Berana, do koje su oni mogli doći, 1850.

„To je bio prvi popis u kojem se pojavljuje. Iza toga postoji jedan vakuum do 1800. godine, i onda imamo još dva puta da se Berane pojavljuje u godišnjacima. Te činjenice smo razradili, malo smo gledali odakle, kako, koliko je u to vrijeme bilo stanovnika.

Interesantno je da se Berane u sva ta tri izvora pojavljuje kao administrativni centar – srez, odnosno centar sreza“, tvrdi prof. dr Zupčević-Hafiz.

Ona zato izražava čuđenje da se proslavlja i obilježava tek sto pedeset godina od formiranja grada.

„Malo nam je bilo čudno da je ovo 150. godišnjica postojanja Berana, a eto Berane je bilo zabilježeno u literaturi i u godišnjacima još 1580. godine“, kazala je ona.

Kako je rekla, niko od kolega istoričara i naučnika na jučerašnjem skupu nije se protivio tim novim podacima, i ukazala je na potrebu daljih istraživanja.

„Mi imamo podatak iz salname u kojem piše da je Berane kao srez postojao 1580. godine. Ali treba istraživati dublje, da se istraže i drugi dokumenti iz tog vremena, jer je ovo vrlo značajan podatak kojim se pomjera granica, odnosno datum postojanja i formiranja grada nekoliko vjekova unazad.

Interesantno je i to da je između te godine i idućeg puta, odnosno iduće salname, prošlo 250 do trista godina, odnosno ponovo se pojavljuje 1800. Tako da je potrebno jedno podrobnije istraživanje“, rekla je u razgovoru za „Vijesti“ prof. dr Zupčević-Hafiz.

Kao godina osnivanja grada do sada se zvanično uzimala 1862, pa se, u skladu sa tim, ove godine zvanično obilježava 150 godina Berana. U isto vrijeme se u Beranama u naredna tri dana, kroz mnogobrojne programe, obilježava i 100 godina od kada je Berane oslobođeno od Turaka i pripojeno Crnoj Gori.

Podaci biblioteke Centra za turkološka istraživanja

Prof. dr Zupčević-Hafiz dodaje da su dokumenta u kojima se decidno kaže da se Berane kao srez pominje 1580. godine pronašli u biblioteci Centra za turkološka istraživanja Balkana, koji je osnovan prije jedanaest godina u Prizrenu.

„Biblioteka, sa više od 40 hiljada knjiga, je upravo najjači dio tog Centra.

To je stručna, turkološka biblioteka, i mogu slobodno reći da je najjača, najbogatija i najbolje opremljena u Evropi, kao turkološka stručna biblioteka“, dodala je ona.

Na pitanje koliko su pouzdani dokumenti koji govore o postojanju Berana kao grada nekoliko vjekova unazad, Zupčević-Hafiz odgovara da je u pitanju osmanska salnama iz te godine.

„To je godišnjak, odnosno popis svega onoga što je bilo u Beranama i oko Berana. Almanah ili godišnjak se na turskom jeziku kaže salnama.

To su dokumenti koji su sasvim pouzdani“, kaže prof. dr Zupčević.

Bonus video: