Nova novska vlast bi da preuzme MZ po modelu DPS-a

Pejović je ocijenio da MZ više nijesu klasični izborni štabovi kao početkom devedesetih godina prošlog vijeka, kad su imale odlučujući uticaj u sastavljanju biračkih spiskova partije na vlasti.
51 pregleda 0 komentar(a)
Mjesna zajednica Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Mjesna zajednica Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 15.03.2018. 19:12h

I aktuelna novska vlast želi da kontoliše mjesne zajednice (MZ) da bi imala određenu prednost na sljedećim izborima, ocijenio je politički analitičar Gojko Pejović.

“Ništa novo, toliko puta već viđeno, posebno kada na izborima dođe do promjene vlasti. Tu se sredstva ne biraju, Zakon se malo poštuje, a interes građana je u drugom planu“.

Pejović je ocijenio da MZ više nijesu klasični izborni štabovi kao početkom devedesetih godina prošlog vijeka, kad su imale odlučujući uticaj u sastavljanju biračkih spiskova partije na vlasti.

“Ali su i dalje vrlo bitni lokalnoj upravi da bi kontrolu nad savjetima MZ prepustila slučaju“.

U MZ u toku su redovni izbori za savjete i nadzorne odbore.

Do sada nezabilježena posjeta na tim skupovima, žustre rasprave i lobiranje, za neupućene su veliko iznenađenje, jer je do ove godine često bilo teško obezbijediti i kvorum.

Dvorana Park sa 500 sjedišta i stotinak mjesta za stajanje bila je tijesna za sve koji su željeli da prisustvuju zboru u Mjesnoj zajednici Herceg Novi.

Slično je bilo i na zborovima u Baošićima i drugim mjestima na rivijeri.

“Nedavno sam prisustvovao izboru savjeta u mojoj MZ i u prvi mah se prijatno iznenadio velikom odzivu. Nije, međutim, trebalo dugo čekati da pozitivnu impresiju smijeni razočarenje. Odmah je postalo očigledno da se kandidati za članove savjeta predlažu i biraju isključivo po partijskoj pripadnosti. Priznajem da mi gorak ukus izaziva spoznaja da će se nekim pitanjima od značaja za život u MZ ‘najbolje’ baviti važni članovi nekih partija, a ne obični, vrijedni građani - entuzijasti koji nisu opterećeni politikom“, kaže Milovan Baždar, visoki funkcioner građanskog pokreta URA.

Konstatuje da su, umjesto da se bave pitanjima iz njihve nadležnosti, savjeti MZ dominantno okrenuti pitanjima partijske infrastrukture i pripremama za neke predstojeće izbore.

Baždar kaže da MZ vidi kao male političke, odnosno partijske bastione u kojima se sve i svi znaju i gdje se na raznorazne načine ostvaruje kontakt i politički uticaj na građane.

Pejović i Baždar su saglasni da takva praksa nije dobra ni za stanovnike, ni za društvo, ali kažu da su pesimisti da će se nešto u sadašnjem sistemu promijeniti.

Bonus video: