Nova radna mjesta za šest OSI

"Svim zaposlenima su, radi olakšavanja tranzicije s tržišta rada u radni proces, dodijeljeni mentori, koji prate njihov rad i pružaju im potrebnu podršku, obučavaju ih, i prate i nagdledaju u procesu rada", navodi se u saopštenju.
554 pregleda 0 komentar(a)
UMHCG, Foto: Shutterstock
UMHCG, Foto: Shutterstock

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG), nakon seta aktivnosti pripreme za zapošljavanje, potpisalo je ugovor o radu sa šest novih osoba s invaliditetom zapošljenih kroz projekat Press to Work – Klikni i pro(radi), saopšteno je iz te organizacije.

"Osobe s invaliditetom će u UMHCG biti angažovane do kraja trajanja projekta, uz mogućnost produžetka radnog angažmana. Na ovaj način, zaposleni će sticati i razvijati radne navike, upoznavati se s procesom rada u nevladinom sektoru i pravima osoba s invalditetom. Svim zaposlenima su, radi olakšavanja tranzicije s tržišta rada u radni proces, dodijeljeni mentori, koji prate njihov rad i pružaju im potrebnu podršku, obučavaju ih, i prate i nagdledaju u procesu rada", navodi se u saopštenju.

Dodaju da je "zapošljavanje osoba s invaliditetom na otvorenom tržištu rada ključni korak kojim se može ostvariti njihova potpuna uključenost u zajednicu, doprinijeti osamostaljivanju i stvaranju jednakih mogućnosti za sve. Tamo gdje je zapošljavanje OSI na otvorenom tržuištu rada neefikasno i teže izvodljivo neophodno je stvoriti mogućnosti za otvaranje i rad posebnih organizacija za zapošljavanje i to: radnih centara, zaštitnih pogona i zaštitnih radionica, zbog čega pozivamo državu da konačno posle više od 10 godina pristupi ovom važnom zadatku".

Ekonomski razlozi i profit ne smiju biti izgovor da se zapošljavanje OSI izbjegava, navode u saopštenju, jer je nesaglediva šteta koju izolovanost čak i jedne osobe s invaliditetom ostavlja na cijelo društvo.

"Uostalom, poslodavci zapošljavanjem OSI mogu ostvariti značajne benefite po Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom, i time biti oslobođeni plaćanja posebnog doprinosa u Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje", kaže se u saopštenju.

"Zato je preporuka poslodavcima da umjesto plaćanja „penala“, daju šanse svima da nađu zaposlenje i na taj način realizuju svoje potencijale. U suprotnom, neprihvatljivo je navoditi da je u nekim sferama i oblastima zapošljavanje OSI nemoguće jer se takve konstatacije apsolutno ne temelje na činjenicama", saopšteno je iz UMHCG-a.

Bonus video: