Nova, sedma žrtva gripa

Prethodno su od gripa preminuli dječak rođen 2016. godine, te pacijenti starosti 46, 55, 82 i 83 godine
2380 pregleda 1 komentar(a)
Zabrana posjeta u Kliničkom centru i dalje na snazi (ilustracija), Foto: Luka Zeković
Zabrana posjeta u Kliničkom centru i dalje na snazi (ilustracija), Foto: Luka Zeković

Pacijentkinja stara oko šezdesetak godina, koja je bolovala od hronične bolesti, preminula je ove sedmice od komplikacije gripa, saznaju “Vijesti”.

To je sedmi smrtni slučaj za nepun mjesec, kojem je doprinio grip tipa A.

Prethodno su od gripa preminuli dječak rođen 2016. godine, te pacijenti starosti 46, 55, 82 i 83 godine.

Od gripa tipa A, prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, preminulo je 29 osoba. Na pojedinim teritorijama Srbije proglašena je epidemija. U Hrvatskoj je zabilježeno 75 smrtnih ishoda, a u Bosni i Hercegovini 36.

Prema posljednjim podacima crnogorskog Instituta za javno zdravlje (IJZ) od utorka, aktivnost virusa gripa je srednjeg intenziteta:

“Nalazimo se u uzlaznoj fazi epidemije gripa i za očekivati je da će epidemija postići pik u narednim sedmicama, nakon čega će broj oboljelih postupno padati”.

Najveći broj oboljelih do sada registrovan je u uzrastu od 20 do 64 godine, dok je grip, imajući u vidu broj bolesnih na 100.000 stanovnika, najrasprostranjeniji među djecom do četiri godine.

Prema podacima Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u evropskom regionu aktivnost gripa nastavlja da raste.

Iz IJZ su podsjetili da je najbolja mjera prevencije gripa vakcinacija. Imunitet na grip stiče se poslije dvije do tri sedmice. Vakcina se preporučuje svim hronično oboljelima starijima od šest mjeseci, zdravstvenim radnicima, ali i trudnicama i djeci uzrasta od šest mjeseci do pet godina.

Građanima se savjetuje redovno provjetravanje prostorija, pranje ruku, izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima gdje boravi veliki broj ljudi.

Bonus video: