Nova vrsta ptica u Crnoj Gori: Širokokljuna sprutka na Solani!

Ta rijetka gnjezdarica sjevera Evrope gnijezdi se na ugroženim tresetištima Skandinavije, a zimuje u južnoj i jugoistočnoj Africi, praktično migrirajući više od pola planete i pripada grupi najizdržljivijih letača
141 pregleda 10 komentar(a)
Širokokljuna sprutka, Foto: CZIP
Širokokljuna sprutka, Foto: CZIP
Ažurirano: 25.07.2016. 11:51h

Slovenački ornitolog Borut Rubinić iz DOPPS – BirdLife Slovenija otkrio novu vrstu za Crnu Goru - širokokljunu sprutku (Limicola falcinellus) na Ulcinjskoj solani, saopšteno je iz Centra za proučavanje ptica (CZIP).

Ta rijetka gnjezdarica sjevera Evrope gnijezdi se na ugroženim tresetištima Skandinavije, a zimuje u južnoj i jugoistočnoj Africi, praktično migrirajući više od pola planete i pripada grupi najizdržljivijih letača.

„Podatak o prisustvu ove vrste na Ulcinjskoj solani samo potvrđuje važnost ovog lokaliteta, kao migratorne stanice za odmor i hranjenje, brojnih vrsta ptica“, saopšteno je iz CZIP-a.

Sa ovim je fond vrsta povećan na 350

Navodi se da je u martu kustos Joanneum muzeja iz Austrije, Peter Sackl otkrio prisustvo žutoglave pliske (Motacilla citreola), koja gnijezdi u Sibiru i Rusiji, i čija ruta migracije nije uobičajena za Crnu Goru.

Dodaje se da se u narednom periodu, uz povećan obim istraživanja, a, prije svega u okviru Natura 2000 projekta, mogu očekivati slični nalazi novih vrsta, ne samo na ovom, već i drugim lokalitetima širom Crne Gore.

Predstavnici CZIP-a su, pored redovnog monitoringa na Ulcinjskoj solani, konstatovali značajno poboljšanje režima voda.

U saopštenju Centra kaže se da je ovog vikenda primjećen izuzetno velik broj ptica iz različitih porodica, za to vrijeme uobičajeno čestih šljukarica, galebova i čaplji, kao i značajan broj, u to vrijeme manje brojnih, pataka i liski

„Evidentno da, u odnosu na ranije periode, ptice nijesu pokazivale znake uznemirenosti koje su početkom godine bile alarmantne“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: