Novac za NVO dijelili „nezavisni procjenjivači”

Procjeniteljke su bile Azra Hrapović iz Bijelog Polja i Stoja Popadić iz Podgorice koje su pregledale ukupno 23 projekta i za svaki od njih dobile honorar u iznosu od po 30 eura
1757 pregleda 2 komentar(a)
Upravna zgrada Opštine Tivat, Foto: Siniša Luković
Upravna zgrada Opštine Tivat, Foto: Siniša Luković

Komisija Opštine Tivat za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama donijela je odluku da bude dodijeljeno 36 hiljada eura za finansiranje 13 projekata sa kojima su tivatske NVO konkurisale na javnom pozivu lokalne uprave. Ukupan budžet za podršku rada NVO koji je Opština Tivat opredijelila za 2019. iznosi 60.000 eura, od čega su 24.000 već raspoređene za NVO sa posebnim statusom (Gradska muzika, KUD Boka, Bokeljska mornarica).

Preostali iznos od 36 hiljada eura podijeljen je shodno procjeni dvije, kako je navedeno, „nezavisne procjeniteljke“ sa liste Ministarstva javne uprave, a koje je angažovala Opština Tivat. Procjeniteljke su bile Azra Hrapović iz Bijelog Polja i Stoja Popadić iz Podgorice koje su pregledale ukupno 23 projekta i za svaki od njih dobile honorar u iznosu od po 30 eura. Procjeniteljke su bodovale i procjenjivale šta od predložena 23 projekta zavređuje da bude podržano iz opštinske kase, a propozicije javnog poziva bile su takve da projekti sa kojima se kandiduju NVO iz Tivta moraju biti usmjereni prvenstveno na afirmisanje lokalne kulture, tradicije i specifičnih potreba tivatske sredine. Hrapović i Popadić su načinile rang-listu po kojoj je 15 projekata zaslužilo da bude finansirano, ali je na kraju para bilo dovoljno samo za 13 projekata. Najviše novca - 5.400 eura dodijeljeno je do sada nepoznatoj NVO „Uz pravu energiju nije kasno“ za projekat „Izbori se“. Ta NVO, kako stoji u registru NVO osnovana je 6. oktobra 2016, a kao osnivač navedena je Marija Kršanac.

„Na taj način doprinosi se zaštiti mladih osoba kroz informisanje i osposobljavanje kako da prepoznaju i zaustave zlostavljanja na radu i informisanje o pravima obavezama i odgovornostima zaposlenog i poslodavca u vezi sa zabranom zlostavljanja na radu“, obrazloženje je Komisije zašto je toj NVO dato najviše novca.

Veće iznose na konkursu dobile su i NVO „Evropski dom“ (4.840 eura) za projekat podrške djeci sa smetnjama u razvoju i NVO „Osmijeh za sve“ (4.184 eura) za projekat „Osmijeh za sve - psihosocijalna podrška mladim osobama koje se nalaze u periodu postoperativnog oporavka i informisanost ciljne grupe i šire javnosti“. Jedan od najmanjih iznosa - 1.280 eura, dobio je Foto kino i video klub „Mladost“ za projekat „Sjećanje III“ - očuvanje kulturno-istorijskog nasljeđa i tradicije ovih prostora, te prilagođavanje postojećeg dokumentarnog materijala novim tehnologijama.

Po ocjenama Hrapovićeve i Popadićeve, projekat „Izložba pozornica snova - remasterizovana retrospektiva Zorana Mujbegovića“ koji podrazumijeva prezentaciju većine višedecenijskog opusa jednog od najsvestranijih umjetnika porijelom iz Krtola kod Tivta, a koji i tu stvara, provodeći u Krtolima veći dio godine - slikara, dizajnera, urbaniste, arhitekte, enterijeriste, pisca, književnika i izdavača knjiga, kompozitora ambijentalne muzike Mujbegovića, zaslužio je manje od 50 bodova neophodnih da “preskoči prag” i uđe u razmatranje za dobijanje novca iz gradske kase. Retrospektiva opusa ovog u zemlji i inostranstvu višestruko nagrađivanog umjetnika koji je kao projekat željela da napravi NVO “Matica Boke”, Hrapović i Popadić su eliminisale iz konkurencije za dobijanje podrške Opštine Tivat jer su procijenile da se “iz projektnog predloga ne može zaključiti da će planirane aktivnosti u značajnoj mjeri uticati na ostvarivanje strateških ciljeva iz prioritetnih oblasti u okviru kojih se prijavljuje, a koje se odnose na kulturne posebnosti opštine i obogaćivanje turističke i kulturne ponude grada”.

Nikčević: Procjeniteljke posao odradile korektno

Sekretarka za kulturu i društvene djelatnosti Opštine Tivat Dubravka Nikčević (DPS) kazala je da je ta lokalna uprava jedna od prvih u Crnoj Gori koje su donijele nove odluke o finansiranju NVO sektora, usklađene sa novim zakonskim rješenjima iz te oblasti.

„Jedan od ključnih segmenata ove odluke su nezavisni procjenjivači, koji su prema našem iskustvu nakon ovog prvog javnog poziva, sa aspekta Komisije što je naš jednoglasan stav, to odradili korektno“, istakla je Nikčević.

Bonus video: