Nove adrese na listi .me domena: Tuzi, Golubovci, Ulcinj...

Na zahtjev Opštine Ulcinj, dodat je i domen opstinaulcinj.me, kao i verzija na albanskom – komunaeulqinit.me.
1702 pregleda 1 komentar(a)
I nadležni u Golubovcima tražili internet oznaku sa.me nastavkom: Zgrada Opštine, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
I nadležni u Golubovcima tražili internet oznaku sa.me nastavkom: Zgrada Opštine, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković

Golubovci.me, ocisti.me, tuzi.org.me... neke su od novih adresa koje su dodate na listu rezervisanih domena, koju je Vlada usvojila na sjednici u četvrtak.

Ocisti.me je domen koji je dodat na zahtjev Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT), iako istoimenu kampanju mjesecima na nivou države realizuje više nevladinih organizacija.

Opština Tuzi podnijela je zahtjev za dodjelu adresa tuzi.org.me, pošto je adresu tuzi.me ranije zakupila nevladina organizacija “Tempo”, koja je krajem januara na toj adresi objavila informativni portal. Portal tuzi.me, međutim, sada nije aktivan. NVO “Tempo” je uspjela da zakupi domen tuzi.me, jer on nije bio na listi rezervisanih. Domeni oblika imegrada.me se od 2008. nalaze na listi rezervisanih od značaja za Crnu Goru. Rezervisane druge domene od značaja za državu određuje Vlada. Tuzi, Petnjica i Gusinje se nisu našli na tom spisku, jer su proglašeni opštinama poslije 2008.

Da bi izbjegli sličnu situaciju, zahtjev za dodavanje na listu, MJU su uputili iz gradske opštine Golubovci, pa je na listi rezervisanih sada i adresa golubovci.me.

Na zahtjev Opštine Ulcinj, dodat je i domen opstinaulcinj.me, kao i verzija na albanskom – komunaeulqinit.me.

Ministarstvo nauke tražilo je domen s3.me, što je skraćenica za Strategiju pametne specijalizacije. Vlada je odlučila i da na tržište stavi neke rezervisane domene koje državne institucije i lokalne samouprave dosad nisu iskoristile, a atraktivni su za komercijalnu upotrebu. Među tim adresama su, pored ostalih, hike-with.me, bike-with.me, raft-with.me, sail-with.me i sve one upućuju na aktivnosti u prirodi (planinarenje, biciklizam, rafting, jedrenje).

Na Vladi je usvojen i dokument kojim su izmijenjene procedure za dodjelju domena sa premium i rezervisane liste.

Iz MJU podsjećaju da su domeni dosad nuđeni na aukcijama i kroz razvojni program, te da je do kraja prošle godine na taj način alocirano preko 900 premijum domena. Konkurentno tržište, međutim, dovelo je do pada u broju i kvalitetu aplikacija, što je uzrokovalo i promjenu načina ponude internet oznake sa.me nastavkom.

Novi model zakupa biće ponuđen krajem januara, 2020, kada će premium.me domeni biti dostupni po cijenama od 100, pa čak do 250.000 eura.

Bonus video: