Nove poreske prijave građanima do maja

Sekretari za finansije crnogorskih opština, koje su “Vijesti” kontaktirale kazali su da analiziraju zakon i da će lokalnim parlamentima za mjesec ili dva poslati predloge odluka.
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2011. 15:14h

Koliko će građani ove godine platiti porez za nekretnine znaće se kada opštinski parlamenti usvoje odluke o preciznim iznosima, ali i mogućim povećanjima i umanjenjima tih stopa, što im omogućava Zakon o porezu na nepokretnosti koji je stupio na snagu 1. januara.

Sekretari za finansije crnogorskih opština, koje su “Vijesti” kontaktirale kazali su da analiziraju zakon i da će lokalnim parlamentima za mjesec ili dva poslati predloge odluka.

Neki su najavili da će od Ministarstva finansija tražiti dodatna tumačenja pojedinih odredbi. Većina ih je rekla da će poreske prijave građanima slati u aprilu ili maju, kao i prethodnih godina.

Ko ima veću vrijednost, plaća veći porez

Jedino su iz Opštine Herceg Novi bili precizniji a sekretar za finansije Stevo Cvjetković je kazao da će njegov predlog biti da se za građane ne mijenja poreska stopa koja sada iznosi 0,20 odsto procijenjene vrijednosti nekretnine.

"Zato će najvjerovatnije biti povećana poreska stopa za pravna lica, jer su im već date olakšice – ukinut je porez na firmu, komunalne takse, takse na infrastrukturu, porez za korišćenje zemlje i porez na potrošnju - kazao je Cvjetković.

On smatra da nije bilo svrsishodno donositi novi zakon jer je i stari imao dovoljan raspon za uvećanje poreskih stopa.

Pomoćnik ministra finansija Biljana Šćekić u razgovoru za „Vijesti“ istakla je da je novi način oporezovanja nepokretnosti koji se zasniva na tržišnoj vrijednosti dobro rješenje, zato što obezbjeđuje da neko ko ima vredniju nepokretnost plaća veći porez.

Ona je kazala da, prema podacima Uprave za nekretnine na nivou Crne Gore, postoje 111.872 fizička lica koja su vlasnici jedne stambene jedinice, 44.744 posjeduju po dvije stambene jedinice, 13.120 po tri, 4.976 po četiri stana, 1.795 po pet stambenih jedinica, dok je onih u čijem se vlasništvu nalazi šest i više stanova 1.964.

(Opširnije u štampanom izdanju)

Bonus video: