Nove prijave za nelegalnu eksploataciju na Limu i Ibru

Tokom vikenda podnijete četiri prekršajne prijave za pokušaj nelegalne eksploatacije riječnih nanosa u donjem toku Morače i Grnčaru, navode iz ministarstva
726 pregleda 2 komentar(a)
Nove prijave za nelegalnu eksploataciju, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Nove prijave za nelegalnu eksploataciju, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja

Novi slučajevi nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska iz rijeka otkriveni su i procesuirani u protekla dva dana, zahvaljujući svakodnevnom prisustvu na terenu članova Koordinacionog tima za suzbijanje nelegalne eksploatacije riječnih nanosa, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

"Nakon što su tokom vikenda podnijete četiri prekršajne prijave za pokušaj nelegalne eksploatacije riječnih nanosa u donjem toku Morače i Grnčaru, danas i juče zatečena je mehanizacija u pokušaju eksploatacije na Limu na području Andrijevice i Berana, kao i na Ibru na području Rožaja", navode iz ministarstva.

Komunalni policajci i inspektori, u saradnji sa Koordinacionim timom, tim povodom podnijeli su dvije nove prekršajne prijave i jednu krivičnu.

"Podsjećamo da je kontrola crnogorskih vodotoka intenzivirana tokom jula, nakon što je Vlada odlučna da riješi ovaj problem usvojila novi Akcioni plana za suzbijanje nelegalne eksploatacije rječnih nanosa iz vodotoka 2019–2021. godine i produžila Uredbu o povjeravanju dijela poslova Uprave za inspekcijske poslove Glavnom gradu Podgorica i opštinama Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Nikšić i Rožaje. Time je značajnom broju komunalnih policajaca i inspektora u ovim opštinama dato ovlašćenje da u punom kapacitetu i još efikasnije sprovode monitoring i kontrolu vodotoka na području ovih opština", rekli su iz ministarstva.

U kontinuitetu se, kako navode, održavaju radni sastanci Koordinacionog tima na terenu, sa predstavnicima navedenih lokalnih samouprava, ali i svih nadležnih institucija, kako bi se primijenio najbolji model kontrole i efikasno otkrili i procesuirali svi koji budu zatečeni u koritima rijeka ili okolnom vodnom i poljoprivrednom zemljištu.

"Snažan obračun sa nelegalnom ekpsloatacijom biće nastavljen sve dok se ne riješi ovaj dugotrajući problem i u tom pravcu vjerujemo u nastavak podrške civilnog sektora i građana, posebno sportsko ribolovnih klubova", zaključuje se u saopštenju ministarstva.

Bonus video: