Nove tende niču oko Starog grada u Budvi

Mjesna zajednica „Stari grad“ prije tri dana uputila je pismo nadležnim u Opštini i inspekcijskim službama da je nastavljeno sa istom praksom
146 pregleda 0 komentar(a)
Stari grad, Budva, Foto: Vuk Lajović
Stari grad, Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 15.05.2017. 16:09h

To što je Uprava za zaštitu kulturnih dobara jasno stavila do znanja da se metalne tende postavljene oko zidina Staroga grada u Budvi moraju ukloniti, izgleda niko od ugostitelja nije ozbiljno shvatio.

Potvrda za to je da su juče dvije velike metalne tende postavljene i na preostale ugostiteljske terase, koje nijesu bile natkrivene, čime su praktično kompletne zidine Staroga grada opasane četiri metra visokim metalnim konstrkcijama.

Uprava za zaštitu kulturnih dobara, na čijem je čelu Anastazija Miranović uputila je prošle sedmice dopis u kome su iznijete primjedbe na nacrt Plana privremenih lokacija oko i unutar Staroga grada.

Od korekcija koje je potrebno izvršiti, kako je naglašeno iz Uprave, propisano je između ostalog da se u neposrednoj blizini, okolo i u okviru bedema Starog grada Budve, uklone postojeće nadstrešnice, tende , drvene podloge i sve slične konstrukcije.

„Neophodno je da se predvidi postavljanje otvorenih terasa, udaljenih dovoljno da bi se ostavio prostor za kretanje pješaka i sagledavanje grada, a koje će biti natkrivene isključivo tipskim kvadratnim suncobranima bijele ili bež boje. Ovaj predlog bi podrazumijevao dodatne aktivnosti na uređenju grada i pješačkog pojasa između ugostiteljskih terasa i bedemskog zida, kako bi ovaj potez počeo da poprima izgled uređenog javnog prostora“, navode u Upravi.

Ipak, to nije mnogo „uplašilo“ ugostitelje“, pa je pored postojećih pet metalnih tendi, od koji je jedna postvaljena prije dvadesetak dana, ovoga vikenda postvaljene još dvije.

Mjesna zajednica „Stari grad“ prije tri dana uputila je pismo nadležnim u Opštini i inspekcijskim službama da je nastavljeno sa istom praksom, kao i prethodnih godina, uzurpiranja javnih površina oko i unutar Starog grada ugostiteljskim mobilijarom.

„Zbog odugovlačenja procedure donošenja Plana za postvaljenje privremenih lokacija u Starom gradu i kontakt zoni, obavještavam vas da su sve lokacije koje su bile prošle godine u Starom gradu i djelimično oko zidina već namještene. Po istom principu kao prošle i svih prethodnih godina. Odobreno je 18 kvadrata terase, a postavljeni stolovi na 80 do 100 kvadata“, navodi se u pismu predsjednika Mjesne zajednice Slobodana Boba Mitrovića, upućenom opštinskom rukovodstvu i svim lokalnim službama.

Mitrović je naglasio da, iako je oduvijek bilo zabranjeno držanje stolova u Njegoševoj ulici i Stjepana Mitrova Ljubiše oni su i sada postavljeni.

„Posebno tokom noći, stolovi bivaju postavljeni u ovim ulicama i to zauzimaju veću površinu. Takođe je novost da dva butika, jedan u prizemlju Moderne galerije i drugi u središnjem dijelu Ulice Stefan Mitrov Ljubiša su pretvoreni u prodaju hrane koja se jede na ulici. Ko je mogao da dozvoli prenamjenu butika u brzu hranu, kada već ima takvih četiri, a sada još dva i dodatnih 30 kafana i kafića“, naveo je Mitrović.

Prema njegovim riječima i pored svih razgovora i obećanja ništa se nije desilo na temu zavođenja reda u Sarom gradu.

„Jer samovolja je i dalje po srijedi. Morali bi upozoriti ili putem medija ili pojedinačno sve te samovoljne stalne i privremene ugostitelje da bez dobijenih rješenja ne mogu otvarati lokale“, ocijenio je Mitrović.

Uprava za zaštitu kulturnih dobara još nije dala pozitivno mišljenje na nacrt Plana privremenih lokacija za uže gradsko jezgro, smatrajući da ispod bedema ne smiju biti postavljene metalne tende na ugostiteljskim terasama. Plan bi trebalo da se do kraja mjeseca nađe pred odbornicima lokalnog parlamenta, a nova gradska uprava u odnosu na prethodne godine iscrtala je pet ugostiteljskih terasa i dva sladoleda.

Opština najavila da će inspekcija početi sa “čišćenjem”

Opština je prekjuče uputila javni proglas u kome je upozorila sva „fizička i pravna lica koja obavljaju privredne djelatnosti unutar i oko zidina Starog grada da će Komunalna policija i komunalna inspekcija, počev od subote, vršiti pojačanu kontrolu i nadzor na tom području u pogledu održavanja komunalnog reda“.

„To se posebno odnosi na najprometnije ulice u Starom gradu, kao i na prilaze svim vratima Starog grada. Cilj je da se ovom akcijom rasterete javne površine i obezbijedi normalna i nesmetana komunikacija stanovnika i posjetilaca Starog grada. Još jednom molimo i apelujemo na sve privrednike da svoje mobilijare i reklamne panoe uklone sa ulica i trgova, u suprotnom će nadležna služba biti prinuđena da djeluje u skladu sa zakonom“, navodi se u proglasu Opštine Budva.

Bonus video: